Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE subvenționeaza 59 de proiecte de cercetare şi inovare

Inovaţiile şi descoperirile selectate le aparţin unor cercetători din 15 ţări europene membre ale Uniunii, dar şi din afara ei.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Februarie 2015, 09:54

Consiliul European pentru Cercetare a aprobat joi 59 de proiecte de cercetare şi inovare care vor fi subvenţionate din bani europeni.

Obiectivul primordiar al Consiliului European pentru Cercetare este consolidarea dinanismului, a creativităţii şi excelenţei cercetării europene.

Consiliul finanţează proiecte propuse de cercetători individuali pe teme alese de ei, indiferent de domeniu, evaluate pe baza unor criterii de excelenţă şi apreciate de comunitatea ştiinţifică internaţională a căror realizare trebuie să dureze maximum 5 ani.

Prin subvenţia importantă anunţată joi se alocă 150 de mii de euro pentru fiecare din cele 59 de proiecte câştigătoare.

Banii le vor permite oamenilor de ştiinţă să-şi acopere costurile pentru aprobarea acestor proiecte, înregistrarea lor în baza legilor privind drepturile de autor, precum şi pentru realizarea şi dezvoltarea lor.

Inovaţiile şi descoperirile selectate le aparţin unor cercetători din 15 ţări europene membre ale Uniunii, dar şi din afara ei.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Iată doar câteva dintre cele mai importante menţionate în comunicatul de presă al Consiliului European pentru Cercetare.

Printr-o simplă analiză de sânge poate fi detectat cancerul la sân care afectează peste 1,4 milioane de femei în toată lumea în fiecare an.

Prin acest test de sânge inovativ foarte simplu de folosit metodă descoperită de un profesor norvegian boala poate fi detectată chiar şi într-un simplu laborator echipat standard.

Mai mult, rezultatele obţinute permit distincţia dintre diferitele stadii de evoluţie a cancerului la sân.

Un alt proiect cu care un cercetător elveţian a câştigat un grant este o inovaţie tehnologică prin care poate fi făcută o fotografie 3 D cu orice telefon inteligent.

Un profesor din Germania a creat vase de sânge artificiale inspirate din textura bureţilor marini. Această descoperire permite redirecţionarea fluxului sanguin în timpul intervenţiilor chirurgicale fiind foarte utilă în prevenirea trombozelor.

Aceste vase artificiale mai au un avantaj, se pot adapta uşor oricărui pacient. Un instrument care poate verifica originea diferitelor specii de lemn tropical pentru a vedea dacă mobilele pe care un cumpărător ar vrea să le achiziţioneze sunt originale, a fost propus de un inventator din Olanda. Iar un doctor din Franţa a creat un instrument foarte performant prin care se pot oserva celulele in vitro.

Astfel, se poate înlocui testarea in vivo, adică pe animale, a anumitor produse cosmetice sau medicamente.