Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: Situația pe piaţa forţei de muncă s-a îmbunătăţit

Cele mai bune performanţe au fost semnalate în Spania, ce pare că îşi revine spectaculos după o recesiune record.

Articol de Costin Grigore, 06 August 2015, 10:09

Situatia pe piaţa forţei de muncă s-a îmbunătăţit în Uniunea Europeană pe fondul unei redresări treptate a economiei.

Sunt însă îngrijorări legate de şomajul pe termen lung, problemă pentru care executivul european urmează să lanseze în curând un program special.

Sunt concluzile celui mai recent raport al Comisiei Europene privind evoluţia şomajului pe continent.

Măsurile şi programele de stimulare luate atât de instituţiile de la Bruxelles cât şi de guvernele statelor membre au dat roade şi tot mai multe locuri de muncă au fost create în ultima perioadă.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Cele mai bune performanţe au fost semnalate în Spania, ce pare că îşi revine spectaculos după o recesiune record.

Datele financiare arată o creştere economică în primul trimestru de 3, 1 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai mare chiar şi decât cea a Marii Britanii.

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia redusă, de declinul semnificativ al preţului petrolului, de noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Central Europeană, dar şi de liberalizarea pieţei muncii.

Ministrul spaniol al Economiei estima că rata somajului ar urma sa scada sub 10% in urmatorii trei ani, de la niveluri record ce se apropiau de 30 de procente în anii de criză.

Raportul Comisiei Europene mai semnalează rolul pozitiv, jucat în timpul crizei, de mobilitatea forţei de muncă.

Faptul că oamenii au putut să plece să lucreze în alte state europene cu perspective economice mai bune a ajutat semnificativ la nivelarea ratelor de șomaj între țări.

Tot în Spania de exemplu, pentru prima dată în ultimii doi ani numărul românilor a crescut, după ce o perioadă au evitat sau chiar au plecat din această ţară afectată atunci de criză.

Acum potrivit autorităţilor spaniole numărul românilor înregistraţi oficial a juns la 900 de mii, cu 130 de mii mai mult ca anul trecut.

Însă, la nivelul Uniunii Europene, dincolo de aceste aspecte pozitive, şomajul rămîne totuşi la un nivel ridicat, deşi este în scădere.

Raportul, dat publicităţii la Bruxelles, menţionează un număr de peste 23 de milioane şi jumătate de europeni fără un loc de muncă în primul trimestru din 2015. Printre aceştia foarte mulţi tineri.

Este alarmantă şi creşterea ponderii celor care au rămas fără serviciu de mai bine de un an şi jumătate, spune comisarul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Probleme Sociale, Marianne Thyssen:

"În 2015 Comisia se concentrează pe reformele structurale esențiale pentru a ajuta pe cei lăsați în urmă în timpul crizei, pentru a-i aduce din nou pe piața forței de muncă; Situaţiile cele mai presante sunt legate de şomajul în rândul tinerilor și de șomajul de lungă durată", a spus Marianne Thyssen.

Comisarul Thyssen a mai anunţat că imediat după vacanţa de vară va veni cu o propunere pentru a oferi un sprijin mai eficient celor aflaţi în şomaj de mult timp.

Pentru că revenirea economiei nu va fi suficientă pentru ai aduce pe toţi aceşti oameni înapoi pe piaţa muncii, estimează Comisia Europeană. Sunt necesare, noi proiecte şi politici cu ţintă precisă pentru a combate impactul social al crizei.