Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE și Zona euro, excedent al balanței comerciale în luna martie

Uniunea Europeana a avut în luna martie un excedent de aproape 11 miliarde de euro, față de un plus de 3,6 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2014.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 20 Mai 2015, 11:16

Uniunea Europeană şi Zona euro au înregistrat în martie un excedent al balanţei comerciale, anunţă Oficiul European de statistică.

Acest lucru înseamnă că valoarea exporturilor a depăşit-o pe cea a importurilor.

Eurostat anunţă, într-un comunicat dat publicităţii marti, că Uniunea Europeană a avut în martie un excedent de aproape 11 miliarde de euro, faţă de un plus de 3,6 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2014.

Creşterea a fost chiar mai mare în zona euro, care a avut un excedent al balanţei comerciale de aproape 23 de miliarde şi jumătate de euro, cu aproape 7 miliarde mai mult faţă de martie anul trecut.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În ceea ce priveşte partenerii comerciali, în perioada ianuarie-martie , excedentul balanţei comerciale a Uniunii a crescut în relaţia cu Statele Unite, cu peste 5 miliade mai mult faţă de perioada similară din 2014, dar a scăzut în relaţia cu Elveţia ( cu un miliard de euro mai puţin ) şi cu Turcia ( în minus cu 300 de milioane de euro ).

Deficitul balanţei comerciale a Uniunii Europene a scãzut în raport cu Norvegia şi Rusia, dar a crescut în relaţia cu China.

Informaţiile de marti confirmă datele prezentate în februarie tot de Eurostat, date care arătau că Statele Unite rămân principalul partener al Uniunii Europene. Trebuie spus în aceast context că Uniunea Europeană şi Statele Unite poartă în prezent negocieri pentru încheierea unui Acord de liber schimb, cunoscut drept Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii.

Revenind la datele de marti, Eurostat a mai anunţat că în primele trei luni ale anului, cel mai ridicat excedent a fost înregistrat în Germania ( peste 59 miliarde euro) şi Olanda (aproape 19 miliarde de euro ), iar cel mai semnificativ deficit s-a observat în Marea Britanie (minus 39 miliarde euro), urmată de Franţa, Spania şi Grecia .

Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie - martie 2015, deficitul balanţei comerciale a României a fost de 1,4 miliarde euro, comparativ cu 1,1 miliarde de euro în perioada similarã din 2014. Exporturile României au crescut cu 5 la sută, la 13,4 miliarde euro, importurile au avansat cu 6 la sută , de la 14,8 miliarde de euro.