Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

21 Iunie 2018
Vizualizari: 579
Comentează add

Reacţii în urma deciziei instanţei de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chişinăului.

UE și SUA, "îngrijorate de invalidarea alegerilor din Chişinău"

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Protest în centrul Chişinăului după invalidarea alegerilor, iunie 2018. Foto: radiochisinau.ro.

Decizia instanţei de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chişinăului, câştigate de reprezentantul opoziţiei proeuropene Andrei Năstase, a provocat reacţii de îngrijorare din partea delegaţiei Uniunii Europene şi a ambasadei Statelor Unite.

Mii de oameni au manifestat ieri împotriva deciziei judecătoreşti, iar pentru diseară este anunţată o nouă acţiune de protest.

Până atunci Curtea de Apel va examina recursul înaintat de primarul ales.


Andrei Năstase a fost ales cu sprijinul popular al electoratului, fapt recunoscut şi de observatorii scrutinului şi este extrem de important ca vointa alegătorilor să fie respectată - se arată într-o declaraţie trasmisă de delegaţia Uniunii Europene la Chişinău.

Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova să garanteze funcţionarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele internaţionale - se mai spune în declaraţie.


În acelaşi timp, Ambasada SUA califică decizia de invalidare a alegerilor drept o 'evoluţie îngrijorătoare', care continuă erodarea încrederii cetăţenilor în procesul democratic. Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere, iar invalidarea neaşteptată şi netransparentă a alegerilor din Chişinău este îngrijorătoare - se afirmă în declaraţia miisunii diplomatice americane.


De asemenea, ambasadorul Canadei în Republica Moldova, şi Bulgaria, Kevin Hamilton, s-a arătat profund îngrijorat de ceea ce el a numit 'decizia bruscă şi arbitrară' a instanţei privind invalidarea alegerilor din Chişinău. Potrivit lui, în urma unei asemenea decizii, încrederea cetăţenilor în independenţa şi imparţialitatea justiţiei, care şi aşa este una fragilă, este compromisă.


La rândul său, Partidul Popular European, cel mai important grup politic din Parlament European se declară consternat de decizia instanţei de a declara nule alegerile din Chişinău, acuzând sistemul de justiţie controlat politic în Republica Moldova şi care este folosit împotriva voinţei oamenilor, potrivit unei declaraţii semnate de preşedintele PPE, Joseph Dole.


Etichete Reacţiidecizia instanţei de invalidarealegeri pentru Primăria ChişinăuluiAndrei Năstasesuaueppe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live