Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Mai 2022
Vizualizari: 193
Comentează add

UE şi statele membre vor continua să aprovizioneze militar Ucraina în acelaşi ritm ca şi până acum.

UE şi statele membre vor continua să aprovizioneze militar Ucraina

florin-lepadatu

   Foto: ec.europa.eu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Uniunea Europeană şi statele membre vor continua să aprovizioneze militar Ucraina în acelaşi ritm ca şi până acum, a anunţat Înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul pentru apărare.

Miniştrii au aprobat alte 500 de milioane de euro pentru statele membre care oferă echipamente şi armament Ucrainei.

Carmen Gavrilă relatează: ”Reuniunea s-a prelungit cu două ore, iar la final, Înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell, a dat asigurări că Ucraina va avea în continuare sprijinul Uniunii și al statelor membre, mai ales că lupta pentru Donbas este considerată crucială în contextul întregului război. Doar că în umbra războiului pornit de Rusia în Ucraina, Uniunea a realizat că are lipsuri mari în materie de capabilități, iar un raport în acest sens va fi prezentat mâine. Josep Borrell a explicat că vor fi luate măsuri pe termen scurt de completare a stocurilor de echipamente și muniție, iar pe termen mediu va fi o creștere a cantității actualelor capabilități.


Josep Borrell: ”Trebuie să susținem efortul armatei ucrainene, trebuie să le completăm și să le refacem resursele și stocurile militare. Sprijinul european este esențial pentru că războiul este acum într-un moment de cotitură și nu putem şi nu vom lăsa Ucraina să rămână fără echipament militar.”

Doar că echiparea militară nu se poate face legal din bugetul comun. Industria de apărare este finanțată din Fondul european de apărare, dar, de exemplu, facilitatea pentru pace funcționează în baza unui acord între guverne. Așadar, orice suplimentare financiară trebuie să vină de la statele membre. Acum din facilitatea pentru pace au mai rămas trei miliarde de euro, însă Josep Borrell a dat asigurări că Uniunea are destule resurse pentru anul acesta și a spus că europenii oferă mult mai mult sprijin militar Ucrainei decât se crede.”

În ceea ce priveşte aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Josep Borrell a declarat că este o schimbare geopolitică majoră, care suprapune şi mai mult NATO şi Uniunea Europeană.

Cele două ţări îşi depun mâine, împreună, candidaturile la NATO, apoi premierul Suediei şi preşedintele Finlandei vor pleca la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele Joe Biden.

Pentru a fi acceptate în Alianţa Nord-Atlantică, Suedia şi Finlanda au nevoie de votul unanim al celor 30 de membri, ceea ce în acest moment nu este valabil din cauza opoziţiei Turciei.

 

Etichete comisieuniuneUECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live