Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 August 2021
Vizualizari: 243
Comentează add

Israelul şi Marea Britanie au anunțat că au dovezi că petrolierul Mercer Street a fost atacat cu drone încărcate cu explozibil, iar indiciile duc spre regimul de la Teheran.

UE şi NATO condamnă acțiunile destabilizatoare ale Teheranului

radiojurnal

Japanese-owned tanker Mercer Street, arrives to Fujairah coast, United Arab Emirates, 03 August 2021. The vessel which is operated by Israeli company Eyal Ofer was attacked off the coast of Oman four days earlier. A British citizen and the ship's Romanian captain were killed in the incident. EPA/ALI HAIDER

O navă a fost deturnată în Golful Oman și direcţionată către Iran, potrivit Agenției britanice de informații maritime 'Lloyd List'.

Agenția a identificat vasul ca fiind 'Asphalt Princess', un transportor de asfalt și bitum, sub pavilion de Panama, care ar fi fost abordat de cel puțin opt persoane înarmate și deturnat către Iran.


Incidentul s-a produs în apropierea intrării în strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai aglomerate rute navale din lume.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Teheran a negat însă orice atac împotriva vreunei nave comerciale și a sugerat că relatări în acest sens ar putea reprezenta un pretext de a ataca Iranul.

Este al doilea incident în zonă, la doar câteva zile după atacul cu drone asupra petrolierului 'Mercer Street', în care a murit și un român, iar Statele Unite, Marea Britanie și Israelul au acuzat deja Iranul că este în spatele acestui atac.

Agresiunea fost condamnată cu fermitate și de Uniunea Europeană și NATO, care şi-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile destabilizatoare ale Teheranului în regiune.

Într-o convorbire cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a dat asigurări că Uniunea Europeană este alături de România și că urmărește îndeaproape și activ evoluţiile în acest caz.

Ministrul Aurescu a avut mai multe discuții legate de acest incident, cu responsabili internaționali. Carmen Gavrilă, cu detalii:

Reporter: Ministerul Român de Externe a ținut legătura în ultima perioadă cu oficiali inclusiv de rang înalt din Israel, Statele Unite și Marea Britanie, iar după ce s-a profilat concluzia pe baza primelor probe că Iranul a fost în spatele atacului, cele patru țări au anunțat că pregătesc un răspuns coordonat.

Unul dintre argumentele invocate este că a fost atacată în mod nejustificat și ilegal o navă civilă, petrolierul Mercer Street al unei companii israeliene.

Ambasadorul Iranului la București a fost convocat de urgență la Ministerul Român de Externe pentru explicații, iar în replică autoritățile iraniene au chemat-o pe ambasadoarea României în Iran să-i prezinte protestul față de acuzațiile Bucureștiului.

Cert este că SUA, care au în zona maritimă dintre Iran și Oman nave de patrulă, dar și Israelul şi Marea Britanie au anunțat că au dovezi că petrolierul a fost atacat cu drone încărcate cu explozibil, iar indiciile duc spre regimul de la Teheran, mai ales că, în zona respectivă, în ultima vreme, mai multe nave israeliene au fost ținta unor atacuri.

Hartă: "Atacul cu drone" asupra petrolierului Mercer Street. Sursa: BBC

Gulf map

(RS)


Etichete uepetrolieroceannavăiranteherannava deturnatagolful omanasphalt princessmercer street(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live