Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

14 Noiembrie 2018
Vizualizari: 550
Comentează add

Documentul, elaborat de negociatorii celor două părţi, urmează să fie examinat, astăzi, de guvernul britanic, la Londra, şi de ambasadorii statelor membre ale UE, la Bruxelles

UE şi Marea Britanie au încheiat un proiect de acord privind Brexitul

luminita-apostol

 

După aproape un an şi jumătate de negocieri dure, europenii şi britanicii au convenit asupra unui text care reglementează principalul punct de blocaj de până acum: problema frontierei dintre Republica Irlanda, ce va rămâne în Uniunea Europeană, şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Televizunea publică irlandeză a relatat - citând surse informate - că acordul include o clauză de salvgardare, care va lua forma unui acord vamal temporar pentru întregul teritoriu al Marii Britanii, cu măsuri specifice pentru provincia Irlanda de Nord.

Textul de compromis a fost trimis la Londra şi va fi analizat după-amiază, de guvernul premierului Theresa May, care va decide următoarele etape de urmat. Tot astăzi după-amiază, dar la Bruxelles, ambasadorii statelor europene au fost convocaţi la o reuniune pe aceeaşi temă.

Surse diplomatice, citate de agenţia Reuters, au declarat că, dacă proiectul de acord va fi aprobat de guvernul britanic, liderii europeni s-ar putea întâlni la 25 noiembrie la un summit extraordinar, pentru a aproba acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 


Etichete BrexitIrlandaTheresa Mayacordsummit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live