Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE și M. Britanie "trebuie să aibă legături economice strânse după Brexit"

Mesajul a fost transmis de secretarul american al trezoreriei, Jack Lew, după întâlnirile pe care le-a avut la Londra cu oficialii britanici şi cu reprezentanții unor companii.

UE și M. Britanie "trebuie să aibă legături economice strânse după Brexit"

Articol de Mihaela Mihai, 05 Noiembrie 2016, 15:54

Statele Unite și-ar dori ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să păstreze legături economice strânse și după ieșirea Regatului Unit din spațiul comunitar.

Mesajul a fost transmis de secretarul american al trezoreriei, Jack Lew, după întâlnirile pe care le-a avut zilele trecute la Londra cu oficialii britanici şi cu reprezentanții unor companii precum Barclays, Citigroup sau J.P. Morgan.

AUDIO: Europa la zi, Euranet Plus.

Statele Unite sunt hotărâte să păstreze relația privilegiată pe care o au cu Marea Britanie și parteneriatul strâns cu Uninea Europeană, a spus oficialul american.

Responsabilul de la Washington a punctat totodată că este în interesul tuturor ca la finalul negocierilor pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar relațiile economice să rămână strânse între cele două părți.

Declaraţiile secretarului american al trezoreriei sunt menite să tempereze îngrijorările oamenilor de afaceri legate de procesul efectiv de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discuţiile ar urma să înceapă în prima parte a anului viitor şi mulţi se aşteaptă ca negocierile să fie dure.

La începutul săptămânii, biroul premierului britanic, Theresa May, a anunţat că Londra va încerca să obţină "libertate maximă" pentru operaţiunile companiilor britanice pe piaţa Uniunii Europene după Brexit.

O declaraţie care vine în completarea celor făcute de Theresa May la summit-ul european desfăşurat la Bruxelles în urmă cu două săptămâni, când a dat asigurări că Marea Britanie va continua să joace un rol deplin în cadrul Uniunii Europene până la părăsirea Blocului comunitar, iar după Brexit va fi un partener-cheie.

Uniunea Europeană a atras însă atenţia Marii Britanii că va trebui să contribuie la bugetul comunitar şi să respecte libertatea de circulaţie în schimbul menţinerii accesului la piaţa internă a Uniunii.

Limitarea imigraţiei a fost de altfel una din marile teme de dezbatere din campania de dinaintea referendumului din iunie, care a decis separarea Londrei de spaţiul comunitar.

Până la divorţ, multe bănci iau deja în calcul mutarea unor operaţiuni din Marea Britanie în alte ţări de pe bătrânul continent.

Reuters, companii din sectorul imobiliar care caută pentru băncile britanicii sedii la Paris, Frankfurt sau Amsterdam.

Speculaţii au apărut şi în industria auto. Compania auto Nissan a confirmat că va produce un nou model de automobile la fabrica sa din Marea Britanie, doar după ce a primit asigurări că poate continua investiţiile din partea Guvernului de la Londra.