Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE se pregătește pentru 2030 reducând și mai drastic emisiile

Comisia Europeană a publicat marți raportul anual privind progresele realizate de statele membre în domeniul politicilor climatice.

UE se pregătește pentru 2030 reducând și mai drastic emisiile
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 29 Octombrie 2014, 14:17

În 2013, emisiile totale de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană au scăzut cu 1,8 % față de volumul din 2012, atingând cele mai mici niveluri din 1990 până în prezent.

Astfel, pașii parcurși până în prezent permit Uniunii Europene nu doar să realizeze, dar chiar să și depășească obiectivul stabilit pentru 2020.

Raportul privind progresele realizate de statele membre în domeniul politicilor climatice oferă, pentru prima oară, date cu privire la utilizarea veniturilor fiscale obținute prin licitarea certificatelor în cadrul schemei Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii. În 2013, această nouă sursă de venituri aflată la dispoziția statelor membre a totalizat 3,6 miliarde de euro.

Audio: UE se pregătește pentru 2030 reducând și mai drastic emisiile.

Din această sumă, aproximativ 3 miliarde de euro vor fi folosite în scopuri legate de climă și energie, depășindu-se cu mult nivelul de 50 % recomandat în Directiva privind schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a apreciat că realizarea obiectivelor stabilite pentru anul 2020 demonstrează că Europa este pregătită să-și sporească eforturile. Astfel că, liderii Uniunii Europene au decis să aplice în continuare aceste măsuri și să reducă emisiile cu cel puțin 40 % până în 2030.

Dna Hedegaard a calificat drept “încurajator” faptul că statele membre au decis să folosească cea mai mare parte a veniturilor obținute în prezent în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii pentru a investi în domeniul climei și energiei și pentru a continua tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Începând cu 2013, licitația este metoda aplicată în mod automat pentru alocarea certificatelor în cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii. Veniturile obținute din licitații le revin statelor membre.

Directiva privind schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii prevede că cel puțin jumătate din veniturile obținute din licitarea certificatelor ar trebui utilizată pentru a combate schimbările climatice în Uniunea Europeană sau în alte țări.

Majoritatea țărilor au investit aceste fonduri în domenii precum eficiența energetică, energia din surse regenerabile și transporturile durabile.