Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE propune o abordare comună pentru combaterea sărăciei

Comisia Europeană consideră că ţările care au un venit pe cap de locuitor peste medie pot contribui şi ele la asistenţa ţărilor mai sărace.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 18 Iulie 2013, 14:41

Comisia Europeană a propus adoptarea unui document care să definească liniile de abordare comună, la nivelul tuturor statelor membre, în vederea finanţării eradicării sărăciei şi a dezvoltării durabile după 2015.

Acest an este considerat termenul-limită de realizare a strategiei ONU intitulate Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

Propunerea Comisiei Europene este inspirată în mare măsură de lucrările Grupului la nivel înalt pentru elaborarea raportului post-2015 şi arată cum poate fi structurată această abordare globală, care sunt resursele disponibile şi cum pot fi acestea mobilizate, ce proceduri trebuie urmate şi care sunt principiile directoare ale procesului respectiv.

Audio: O abordare comună pentru combaterea sărăciei şi protecţia mediului.

Documentul pune accentul pe finanţarea acordată ţărilor aflate în curs de dezvoltare, dar abordarea propusă poate fi considerată ca având o aplicabilitate universal valabilă, deoarece resursele pot proveni atât din surse publice, cât şi private, la nivel intern şi internaţional.

În comunicare sunt, deci, identificate sursele de finanţare a actorilor globali, luând în consideraţie resursele interne ale tuturor ţărilor implicate.

În consecinţă, sursele de finanţare sunt multiple, dar interconectate, în acord cu provocările viitoare.

Alexandre Polack, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Dezvoltare, a explicat de unde pot proveni banii pentru finanţarea acestei strategii:

"Credem că banii trebuie să meargă acolo unde avem mai multă nevoie de ei. Toate sursele de finanţare trebuie luate în considerare când punem în practică această strategie de combatere a sărăciei. Fiecare ţară va decide cum va acorda fonduri, în funcţie de priorităţile sale, dar, în acelaşi timp, Uniunea Europeană cere statelor membre mai multă transparenţă în folosirea banilor şi în combaterea evaziunii fiscale.

"Vom face tot ceea ce este posibil să sprijinim fiecare ţară pentru a avea un sistem fiscal capabil să genereze resurse publice” – a mai spus Alexandre Polack, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Dezvoltare.

Comisia Europeană consideră că ţările care au un venit pe cap de locuitor peste medie pot contribui şi ele la asistenţa ţărilor mai sărace.

Aşadar, în următorii doi ani, partenerii internaţionali ar trebui să pună în practică acţiunile decisive pentru accelerarea realizării Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.

De altfel, măsurile care trebuie luate au fost deja prezentate în agenda globală pentru perioada de după anul 2015, în comunicarea "O viaţă decentă pentru toţi: eradicarea sărăciei şi crearea unui viitor durabil pentru planetă", aprobată de către Consiliul Uniunii Europene luna trecută.