Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

8 Aprilie 2016
Vizualizari: 475
Comentează add

Comisia Europeană a prezentat, joi, un plan de acţiune care stabileşte modalităţile de relansare a actualului sistem privind Taxa pe Valoarea Adăugată din Uniunea Europeană.

UE, primul pas în crearea unui spaţiu unic pentru TVA UE, primul pas în crearea unui spaţiu unic pentru TVA - Conține audio

gabriela-tatarau

Uniunea Europeană a făcut primul pas către crearea unui spaţiu unic pentru TVA, capabil să combată frauda, să sprijine întreprinderile şi să contribuie la buna funcţionare a economiei digitale şi a comerţului electronic.

Comisia Europeană a prezentat, joi, un plan de acţiune care stabileşte modalităţile de relansare a actualului sistem privind Taxa pe Valoarea Adăugată din Uniunea Europeană pentru a-l face mai simplu, mai puţin vulnerabil la fraudă şi mai favorabil întreprinderilor.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

În prezent, TVA-ul aduce aproape 1.000 de miliarde de euro pe an celor 28 de state membre, spune comisarul european pentru afaceri, Pierre Moscovici, subliniind că sume considerabile rămân neîncasate din cauza fraudei din acest domeniu:

Pierre Moscovici: „TVA-ul reprezintă o sursă majoră de venituri pentru bugetele statele membre, constituind aproape 7 la sută din bogăţia Uniunii Europene.  Cu toate acestea, ne confruntam cu un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA încasate efectiv sunt cu 170 de miliarde euro mai mici decât cele preconizate, ceea ce reprezintă o risipa enormă de bani care ar putea fi investiţi în creşterea economică şi în crearea de locuri de muncă.”

Potrivit executivului comunitar, sistemul actual de TVA pentru comerţul transfrontalier, care a intrat în vigoare în 1993, a fost conceput ca un sistem de tranziţie şi este vulnerabil la fraudă.

Prin urmare, Comisia intenţionează să prezinte, în 2017, o propunere de instituire a unor norme definitive privind un spaţiu unic european pentru TVA. Astfel, tranzacţiile transfrontaliere ar continua să fie impozitate, ca şi în prezent, la cotele stabilite de statul membru de destinaţie, dar modul de încasare a impozitelor ar evolua progresiv către un sistem mai puţin vulnerabil la fraudă.

De asemenea, estimările arată că viitorul sistem de TVA ar putea reduce frauda transfrontalieră cu aproximativ 40 de miliarde euro (adică cu 80%) pe an.

În cursul acestui an, Comisia va propune măsuri de consolidare a instrumentelor utilizate în prezent de statele membre pentru a face schimb de informaţii privind frauda în domeniul TVA, mecanismele de fraudă şi bunele practici în domeniu.
 


Etichete euranet plusuniunea europeanacomisia europeanapierre moscovicitvacrearea unui spaţiu unic pentru TVA in ueTaxa pe Valoarea Adăugată din Uniunea Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live