Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

12 August 2015
Vizualizari: 617
Comentează add

Tunisia și Iordania au relaţii privilegiate cu Bruxelles care la rândul său are un interes major în menţienrea stabilităţii şi a securităţii acestora.

UE, pachete de asistență financiară pentru Iordania și Tunisia UE, pachete de asistență financiară pentru Iordania și Tunisia - Conține audio

laurentiu-vaduva

În cadrul politicii sale de vecinătate UE a anunţat acordarea unor fonduri importante Tunisiei şi Iordaniei prin programele de asistenţă financiară.

Ambele state au relaţii privilegiate cu Bruxelles care la rândul său are un interes major în menţienrea stabilităţii şi a securităţii acestora.

Importanţa pe care Bruxelles o acordă Tunisiei a fost reiterată în luna iulie a acestui an în cadrul întâlnirii avute de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini cu premierul şi ministru de externe al Tunisiei în marja Consiliului Afaceri Externe.

Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.

"Parteneriatul între Tunisia şi UE este în mod particular important pentru noi europenii. Am demonstrat asta de-a lungul anilor din 2011 asistenţa noastră economică şi financiară pentru această ţară s-a dublat, intenţia noastră este de a sprijini şi de acum încolo eforturile dvs. de reformă. Să dezvoltăm un parteneriat real şi privilegiat", a spus Federica Mogherini.

Această primă parte a pachetului de asistenţă pentru Tunisia în valoare totală de 116,8 milioane de euro este finanţă prin intermediul instrumentului european de vecinătate şi constă în cinci programe prin care Bruxelles sprijină reformele sociale şi politice, consolidarea democraţiei şi dezvoltarea sustenabilă atât la nivel regional cât şi local.

La primul punct un accent va fi pus pe întârierea serviciilor de securitate tunisiene în contextul în care această ţară s-a confrunatt de curând cu atentate islamiste soldate cu zeci de vieţi omeneşti inclusiv turişti europeni.

Programele de asistenţă macro-financiare ale UE sunt complementare cu cele ale FMI şi sunt activate în cazul unor situaţii excepţionale când o ţară vecină şi parteneră de exemplu se confruntă cu probleme de solvabilitate.

Este cazul Iordaniei câreia Comisia Europeană i-a acordat zilele acestea ultima tranşă de 80 de milioane de euro din împrumutul de 180 de milioane aprobat de Parlamentul European.

Aceşti bani sunt destinaţi întăririi rezervelor valutare şi reechilibrării sistenului financiar iordanian puternic afectat de instabilitate din regiune.

"Iordania este un partener important al UE şi ne-am angajat să sprijinim această ţară să facă fată efectelor crizei severe din Orientul Mijlociu. Decizia de astăzi este încă un semn concret de solidaritate, ne respectăm promisiunea de a sprijini reformele economice din Iordania pentru a accelera creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", este declaraţia comisarului european pentru afaceri economice şi financiare Pierre Moscovici după decizia Comisiei de a elibera ultima tranşă a împrumutului.

Programul de asistenţă macro-financiară pentru Tunisia urmăreşte inclusiv sprijinirea reformelor fiscale, a climatului investiţional şi a incluziunii sociale, dar nu în ultimul rând a integrării economice cu UE.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUEBruxellesfonduriTunisiaIordaniaasistenta financiaraFederica MogheriniPierre Moscovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live