Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

George Nuţă

9 Ianuarie 2017

Cartoful este unul dintre cele mai căutate alimente, iar competiţia în obţinerea unor cantităţi mari pe unitatea de suprafaţă, de o calitate sporită este foarte mare.

UE oferă sume importante pentru cultivatorii de legume UE oferă sume importante pentru cultivatorii de legume - Conține audio

george-nuta

Cartoful este unul dintre cele mai căutate alimente, iar competiţia în obţinerea unor cantităţi mari pe unitatea de suprafaţă, de o calitate sporită este foarte mare.

Uniunea Europeană acordă fermierilor sume importante de bani pentru a face faţă cerinţelor pieţei, iar cartoful de sămânţă de calitate este una din condiţiile obţinerii unei asemenea producţii.

AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.

L-am invitat pe domnul Gheorghe Boţoman, preşedintele Asociaţiei Cartoful, să ne spună care sunt problemele cultivatorilor cartofului de sămânţă.

Gheorghe Boţoman: Nişte reglementări în defavoarea fermierului, si mă refer aici la cantitatea de sămânţă care obţinută la hectar este peste 20 de tone. Dacă fermierul nu obţine cantitatea scrisă în documentele APIA, nu primeşte sprijinul cuplat.

Reporter: Ce presupune obţinerea unui cartof de sămânţă de calitate?

Gheorghe Boţoman: Pentru a obţine cartof de sămânţă adevărat liber de viroze, fermierul este obligat să întrerupă vegetaţia în iulie, ca virozele să nu se transloce din tulpini în tuberculi.

Reporter: Care este opinia cercetării ştiinţifice?

Gheorghe Boţoman: O producţie normală, corectă la hectar, trebuie să fie în jur de 15 tone.

Reporter: Cât de importanţi sunt banii de la Uniunea Europeană pentru producţia cartofului de sămânţă?

Gheorghe Boţoman: Fermierul cultivator de sămânţă trebuie să investească enorm, în jur de 7 mii de euro pe hectar, pentru a obţine o categorie biologică din clasa A. Fără un ajutor, este practic imposibil ca un fermier să poată susţine singur această cultură.


Etichete euranetpluscomisia europeanaueeuropa verdeUE oferă sume importante pentru cultivatorii de legumecartofalimenteGheorghe Boţomanpreşedintele Asociaţiei Cartoful

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live