Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, nouă finanțare pentru ajutorul umanitar din Siria

Uniunea Europeană a suplimentat fondurile alocate ca răspuns umanitar la criza din Siria cu 64 de milioane de euro.

Articol de Arina Petrovici, 17 Iulie 2015, 10:58

Noua finanţare vine pe fondul îngrijorărilor crescânde faţă de înrăutăţirea situaţiei umanitare în Siria, având în vedere amploarea tot mai mare pe care o capătă strămutările oamenilor în interiorul graniţelor, dar şi în ţările vecine.

Situaţia umanitară se deteriorează progresiv, pe fondul luptelor intense care se dau în absenţa unei soluţii politice – a afirmat astăzi comisarul european însărcinat cu ajutorul umanitar, Christos Stylianides.

El a explicat că aceste fonduri suplimentare vor asigura asistenţa necesară oamenilor în suferinţă şi a avertizat, totodată, că va fi nevoie de mult mai mult.

Audio: Europa la zi.

Comisarul Stylianides a cerut tuturor ţărilor donatoare să-şi onoreze angajamentul de a sprijini cetăţenii sirieni şi a subliniat că, prin contribuţia sa, Comisia Europeană s-a achitat de această responsabilitate şi va continua să facă la fel.

Acest ajutor suplimentar, de 64 de milioane de euro, va fi vital pentru sănătatea, alimentaţia, igiena ori protecţia oamenilor suferinzi, atât din Siria, cât şi din ţările vecine care găzduiesc refugiaţi sirieni.

În timp ce asistenţa pentru hrană continua să ocupe partea leului în ce priveşte susţinerea umanitară a Uniunii Europene faţă de Siria, blocul comunitar încearcă să răspundă tot mai mult nevoilor legate de sănătate şi protecţie.

Sistemul de sănătate din Siria este la pământ în urma atacurilor constante care au vizat clădirile şi personalul medical, care au forţat aproape jumătate dintre doctorii din Siria să plece din ţară şi care au dus la lipsa dramatică a medicamentelor de bază.

Peste un million de oameni au nevoie acută de îngrijiri medicale de specialitate, însă, în contextul în care mai bine de jumătate dintre spitalele publice din ţară funcţionează doar parţial sau sunt complet închise, aceste nevoi nu pot fi acoperite.

De la debutul conflictului, peste 11 milioane şi jumătate de oameni şi-au părăsit casele, inclusiv cei patru milioane care s-au refugiat în ţările vecine, iar peste 12 milioane au nevoie urgentă de asistenţă umanitară numai în Siria.

Până în prezent, Uniunea Europeană şi statele membre au mobilizat 3,7 miliarde de euro pentru a răspunde nevoilor tot mai mari generate de conflict.