Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: nou ajutor de peste 60 de milioane de euro împotriva Ebola

Uniunea Europeană deblochează un ajutor suplimentar de peste 60 de milioane de euro pentru lupta cu virusul Ebola, în Africa de Vest.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Decembrie 2014, 10:17

Comisarul european pentru cooperarea internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica, a făcut o vizită în Guineea, una dintre cele trei ţări vest-africane cele mai afectate de epidemia de Ebola.

Acest ajutor european suplimentar, de 61 de milioane de euro, va fi acordat direct guvernelor din Guineea şi Liberia, pentru a atenua consecinţele economice produse de epidemie în aceste ţări şi pentru a răspunde problemelor de securitate, a anunţat comisarul Mimica, care a dat, totodată, undă verde pentru deblocarea fondurilor anti-Ebola, prevăzute în bugetul multianual 2014-2020.

Până acum, Uniunea Europeană a acordat 434 de milioane de euro pentru finanţarea măsurilor de urgenţă şi de sprijin pe termen lung.

Audio: UE, nou ajutor de peste 60 de milioane de euro împotriva Ebola.

Banii sunt folosiţi pentru supravegherea epidemiologică, diagnosticarea bolii, tratamente, material medical şi de protecţie, deplasarea medicilor şi a personalului sanitar în ţările afectate, precum şi pentru informarea populaţiei referitor la această gravă maladie.

Uniunea Europeană a promis că va oferi, în total, peste un miliard de euro în scopul combaterii epidemiei de Ebola în vestul Africii.

În paralel, datorită contribuţiei separate a ţărilor membre, a fost lansată cea mai mare operaţiune de furnizare a echipamentelor medicale, încărcate în avioane sau vapoare şi trimise în mai multe rânduri în Africa.

Noul comisar european pentru Afaceri Umanitare, Christos Stylianides, numit coordonator european al eforturilor anti-Ebola, şi comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, s-au deplasat luna trecută în cele trei ţări, pentru a se informa la faţa locului despre gravitatea situaţiei provocate de virusul ucigaş.

Declanşată la sfârşitul anului trecut în Guineea, unde au apărut primele cazuri, epidemia actuală este considerată cea mai gravă din 1976, când a fost identificat prima dată acest virus.

Potrivit celui mai recent bilanţ, dat publicităţii, luni, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 6.300 de oameni au murit de Ebola în Africa de Vest, dintr-un total de 17.800 de persoane infectate. Ţările cele mai afectate sunt Siera Leone, Guineea şi Liberia, Mali fiind ultima ţară unde virusul a ajuns recent.