Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: Norme mai stricte pentru principalii șase poluanți atmosferici

Parlamentarii europeni din Comisia de Mediu cer limite mult mai stricte pentru principalele substanţe poluatoare în toate statele membre ale UE.

Articol de Mihaela Mihai, 23 Iulie 2015, 10:36

Parlamentarii europeni din Comisia de Mediu se declară îngrijoraţi de calitatea aerului în Uniunea Europeană.

Ei cer limite mult mai stricte pentru principalele substanţe poluatoare în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Solicitarea parlamentarilor europeni din Comisia de Mediu pleacă de la constatarea că poluarea aerului este responsabilă de 400 de mii de decese premature în fiecare an în Uniunea Europeană.

Costurile provocate de problemele de sănătate sunt şi ele extrem de mari între 330 şi 940 de miliarde de euro pe an, din care 15 miliarde de euro prejudicii economice directe.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus

O soluţie pentru aceste probleme, spun parlamentarii europeni din comisia de mediu, ar fi stabilirea unor plafoane mult mai stricte în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, adică a unor limite mult mai drastice pentru principalii șase poluanți atmosferici: dioxid de sulf, oxid de azot, compuși organici volatili, amoniac, metan şi particulele în suspensie (praful fin care provine de la vehiculele rutiere, transportul maritim și funinginea eliberată prin ardere, cunoscută drept „negru de fum” ).

S-ar reduce astfel emisiile de substanţe poluante cu 70 la sută până în 2030.

Eurodeputaţii cer în acest fel obiective mult mai ambiţioase decât cele cuprinse în proiectul de revizuire a directivei comunitare privind plafoanele naționale de emisie, convenit luna trecută de miniştrii europeni ai mediului.

Proiectul stabilește noi angajamente de reducere, în fiecare stat membru, a emisiilor pentru principalii 6 poluanţi atmosferici, aplicabile din 2020 și din 2030, dar eurodeputaţii sunt de părere că ar fi nevoie şi de stabilirea unor limite, de asemenea mult mai stricte, pentru emisiile de mercur. În cazul acestora, principala sursă o reprezintă termocentralele pe bază de cărbune.

În plus, parlamentarii din Comisia de Mediu au cerut executivului comunitar retragerea unei propuneri care oferă statelor membre posibilitatea de a compensa reducerea emisiilor de oxid de azot sau dioxid de sulf în transportul maritim internaţional.

La finalul discuţiilor din Comisia de Mediu a fost adoptat un raport, care va fi supus votului într-o şedinţă plenară a Parlamentului European în luna octombrie.

Până atunci însă subiectul reducerii emisiilor de substanţe care poluează aerul se află şi pe agenda unei noi reuniuni, de această dată informale, a miniştrilor europeni ai mediului, care a început miercuri la Luxemburg.

Cei 28 pregătesc documentele pentru Conferinţa privind combaterea schimbărilor climatice de la sfârşitul anului de la Paris.