Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, noi nume pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni

UE a introdus noi nume pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni ca urmare a acțiunilor împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

UE, noi nume pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni

Articol de Gabriela Tătărău, 10 Noiembrie 2016, 10:14

Uniunea Europeană a introdus noi nume pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni ca urmare a acțiunilor împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

Uniunea Europeană a adăugat şase noi membri ai Dumei de Stat a Federației Ruse, aleși din partea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, anexate în mod ilegal, pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive în raport cu acțiunile care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

AUDIO: Europa la zi.

La 18 septembrie 2016, Federația Rusă a organizat alegeri pentru Duma de Stat, inclusiv în Crimeea și Sevastopol, anexate în mod ilegal.

Uniunea Europeană nu a recunoscut anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și, prin urmare, nu recunoaște desfășurarea alegerilor în peninsula Crimeea.

În conformitate cu politica sa de nerecunoaștere, uniunea consideră că persoanele care au devenit membri ai Dumei de Stat în urma alegerilor din Crimeea ar trebui plasate sub incidența sancțiunilor. Prin urmare, Consiliul a adăugat acum şase nume noi pe această listă: Ruslan Ismailovici Balbek, Konstantin Mihailovici Baharev, Dmitri Anatolievici Belik, Andrei Dmitrievici Kozenko, Svetlana Borisovna Savcenko și Pavel Valentinovici Șperov.

Sancțiunile respective constau în înghețarea activelor și interdicția de călătorie.

În prezent, 152 de persoane și 37 de entități sunt supuse acestor sancţiuni. Măsurile au fost introduse în martie 2014 și au fost prelungite ultima dată în septembrie 2016, până la 15 martie 2017.

Actele juridice, inclusiv numele persoanelor și expunerile de motive pentru includerea lor pe listă, sunt disponibile în Jurnalul Oficial, de astăzi, al Uniunii Europene.

În prezent sunt în vigoare mai multe măsuri ale Uniunii Europene ca răspuns la criza din Ucraina, între care sancțiuni economice vizând anumite sectoare ale economiei ruse, valabile până la 31 ianuarie 2017 şi măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului, valabile până la 23 iunie 2017.