Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, noi fonduri pentru refugiații rămași în Grecia

Uniunea Europeană a decis să mai acorde Greciei încă 115 milioane de euro pentru refugiaţii rămaşi pe teritoriul elen de luni de zile.

UE, noi fonduri pentru refugiații rămași în Grecia

Articol de Gabriela Tătărău, 13 Septembrie 2016, 09:28

Uniunea Europeană a decis să mai acorde Greciei încă 115 milioane de euro pentru refugiaţii rămaşi pe teritoriul elen de luni de zile.

Noile fonduri acordate de Uniunea Europeană îi vor ajuta pe refugiaţii din Grecia să beneficieze de condiţii mai bune şi de un trai decent.

Ajutoarele sunt aproape duble faţă de cele 83 de milioane de euro care au fost deblocate la începutul lui 2016, de data aceasta suma ridicându-se la 115 milioane.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Concret, organizaţiile umanitare active în teritoriu vor primi aceste fonduri, urmând ca ele să se ocupe de îmbunătăţirea situaţiei în centrele de primire şi să le faciliteze copiilor accesul la sistemul de învăţământ.

„Noile fonduri au ca obiectiv principal obţinerea unor condiţii mai bune pentru refugiaţii din Siria, mai ales înainte de sosirea iernii”, a precizat Christos Stylianides, comisar european pentru ajutor umanitar, la Salonic, unde s-a aflat, sâmbătă, alături de ministrul grec pentru imigraţie, Yamis Muzalas, la un târg al industriilor. De luni de zile, în Grecia sunt blocaţi circa 60.000 de imigranţi care nu pot pleca mai departe, aşadar au fost cazaţi în unităţi dezafectate, în fabrici sau cămine ale Armatei.

Fondurile suplimentare se vor folosi, în principal, pe câteva direcţii prioritare.

Este vorba în primul rând de îmbunătăţirea adăposturilor existente şi construirea unora noi în taberele de refugiaţi, înainte de sosirea iernii, ca şi asigurarea unor condiţii sanitare mai bune şi a altor utilităţi, cum ar fi încălzirea.

În al doilea rând, se va organiza un sistem de a transmite direct refugiaţilor bani sau diverse tichete pentru alimente şi alte necesităţi de bază ale familiei.

Fondurile mai pot fi folosite pentru a facilita accesul copiilor la educaţie şi pentru ajutorarea minorilor neînsoţiţi care au nevoi speciale.

Comisia Europeană acordă ajutoare umanitare, în circumstanţe excepţionale şi de urgenţă, cum sunt fluxurile mereu în creştere de refugiaţi în Europa.

Astfel, până în 2018, peste 700 de milioane de euro vor fi puse la dispoziţia celor în dificultate, prin intermediul organizaţiilor partenere, cum sunt agenţiile ONU, Crucea Roşie sau organizaţiile ne-guvernamentale.