Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, monitorizare mai eficientă a apei potabile

Statele membre pot decide de acum, pe baza unei evaluări a riscurilor, ce parametru trebuie monitorizat pentru descoperirea substanţelor periculoase.

Articol de Gabriela Tătărău, 29 Octombrie 2015, 09:52

Uniunea Europeană a introdus, de miercuri, o monitorizare mai eficientă a apei potabile pentru o mai bună protecţie a sănătăţii publice.

Noile norme au scopul de a îmbunătăţi accesul la apă potabilă sănătoasă şi curată în întreaga Europă.

Ca un prim pas în urma iniţiativei cetăţeneşti europene „Dreptul la apă”, noile reguli adoptate, miercuri, de Comisia Europeană, oferă flexibilitate statelor membre cu privire la modul în care este monitorizată calitatea apei potabile din aproape 100.000 de zone de alimentare.

Audio: Europa la zi.

Acest lucru va permite o monitorizare mai concentrată, pe bază de risc, asigurând în acelaşi timp protecţia deplină a sănătăţii publice.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella a spus că „Apa potabilă sigură şi de o înaltă calitate este esenţială pentru bunăstarea şi sănătatea publică, aşa că trebuie să se asigure standarde înalte în acest domeniu în întreaga Uniune.

Noul sistem de monitorizare şi control adoptat astăzi permite reducerea analizelor inutile şi concentrarea pe controale care contează cu adevărat."

Acest amendament al Directivei privind apa potabilă este un răspuns la apelurile cetăţenilor şi ale Parlamentului European pentru adoptarea unei legislaţii care să asigure o mai bună, mai echitabilă şi mai complexă alimentare cu apă.

Acesta permite o punere în aplicare mai bună a normelor europene de către statele membre, deoarece elimină sarcinile inutile.

Astfel, statele membre pot decide de acum, pe baza unei evaluări a riscurilor, ce parametru trebuie monitorizat pentru descoperirea substanţelor periculoase, ţinând cont de faptul că unele bazine de alimentare cu apă potabilă nu prezintă niciun risc.

Fiecare stat poate alege să mărească sau să reducă frecvenţa prelevării de probe în bazinele de alimentare cu apă, precum şi să extindă lista substanţelor monitorizate în cazul apariţiei unor riscuri pentru sănătatea publică.

Noile norme urmează principiul "managementului riscurilor şi punctelor critice de control", deja utilizat în legislaţia referitoare la igiena produselor alimentare, precum şi planul de siguranţă a apei prevăzut în Liniile directoare privind calitatea apei potabile adoptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile prevederi legislative.