Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE luptă împotriva traficului cu specii sălbatice

Comisia Europeană a lansat vineri o consultare care vizează lupta împotriva traficului cu specii sălbatice de faună şi floră.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 08 Februarie 2014, 14:59

Iniţiativa Comisiei este o încercare de răspuns la un fenomen în continuă creştere: specialiştii constată că, la nivel global, braconajul este tot mai răspândit, comerţul ilegal cu specii sălbatice atinge, în unele cazuri, cote fără precedent.

Comisia dă, printre altele, exemplul rinocerilor din Africa de Sud: anul trecut, au fost vânate peste o mie de exemplare, în comparaţie cu 13, în 2007.

Cornul de rinocer valorează mai mult decât aurul, context în care tot mai multe grupări de crimă organizată se implică în astfel de acţiuni ilegale.

Audio: UE luptă împotriva traficului cu specii sălbatice.

Uniunea Europeană este direct afectată, deoarece este una din marile pieţe de destinaţie din Lume şi totodată un punct de tranzit.

Despre implicarea grupurilor de crimă organizată şi profiturile pe care acestea le fac a vorbit şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a precizat că prin iniţiativa lansată astăzi se stabileşte inclusiv felul în care autorităţile implicate pot colabora mai bine, pentru a combate fenomenul. Iar comisarul pentru mediu, Janesz Potocnik a declarat că traficul cu specii sălbatice afectează grav biodiversitatea şi a anunţat o schimbare majoră de abordare.

Executivul european cere opinia cetăţenilor referitoare la zece aspecte cheie.

Printre ele, instrumente care ar putea ajuta Comisia să intervină mai bine.

Propunerile sunt aşteptate până la 10 aprilie - apoi, pe baza rezultatelor consultării, Comisia va revizui legislaţia în vigoare şi va decide noi măsuri.

România şi Bulgaria sunt două dintre statele direct interesate de îmbunătăţirea cadrului legal – sunt singurele ţări pe teritoriul cărora se mai găsesc sturioni sălbatici.

Comerţul ilegal cu caviar, braconajul şi în general pescuit în exces pun însă în pericol existenţa acestor specii, au atras atenţia în nenumărate rânduri organizaţiile ecologiste.

Anul trecut, World Wide Found demonstra, printr-un studiu, că pescuitul abuziv continuă, deşi sunt în vigoare interdicţii.

Şi ministrul român delegat pentru ape şi păduri admitea că sunt probleme şi anunţa că e nevoie de o intervenţie rapidă pentru regenerarea populaţiei de sturioni sălbatici.