Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Aprilie 2020
Vizualizari: 276
Comentează add

INTERVIU - Cum poate Uniunea Europeană să ajute lucrătorii din domeniul sănătății, care se află în dificultate? Care sunt modalităţile de ieșire din criză?

UE: "Lucrăm deja la posibile strategii de ieşire din criză"

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Reporter: Europa se confruntă cu una dintre cele mai grele încercări ale sale. Uniunea Europeană a devenit epicentrul pandemiei coronavirusului, fapt care a împins sistemele de sănătate la limitele lor și a determinat guvernele să pună în aplicare măsuri de izolare. Stăm de vorbă cu una dintre femeile care conduc celula de criză a coronavirusului din UE, comisarul european pentru Sănătate, cipriota Stella Kyriakides. Inițial, virusul a afectat doar China, dar s-a răspândit rapid în Europa. Cum se face că nimeni nu a anticipat acest lucru?
 
Stella Kyriakides: Știam că virusul este prezent în China și am început să ne pregătim foarte devreme. Pe 9 ianuarie, sistemul de avertizare timpurie a fost mobilizat, precum și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Iar acesta din urmă a subliniat de la început că există posibilitatea ca acest virus să se răspândească și mai mult. Așadar, la începutul anului, în ianuarie, le-am vorbit statelor membre despre nevoia de a se pregăti, de a-și mobiliza infrastructurile și de a conștientiza că această situație poate apărea și în Europa.
 
Reporter: Atunci, de ce Europa nu a fost pregătită? De la început, multe state membre au dat asigurări că sunt pregătite. Apoi ne-am trezit confruntați cu un deficit de măști și alte echipamente medicale importante.
 
Stella Kyriakides: Ne confruntăm cu o situație fără precedent. Și nu uitați că nu toate statele membre au intrat în această criză în același timp. Sănătatea este o competență a statelor membre. Noi, Comisia Europeană, am fost acolo pentru a le oferi actualizări privind dovezile științifice, pentru a coordona, dar și pentru a rezolva problemele atunci când au apărut.
 
Reporter: Nu ar trebui să aveţi puterea de a interveni în timpul unei pandemii?
 
Stella Kyriakides: Acum suntem împreună împreună angajați într-un război împotriva Covid-19. Scopul meu este de a salva vieți și de a lucra în parteneriat cu statele membre pentru a ne asigura că vom controla răspândirea virusului. Pentru ca oamenii să poată reveni la viața normală, astfel încât viața cetățenilor să nu fie mai afectată așa cum a fost. Pentru că știu cât de greu este. Când această criză se va încheia și aşa va fi, atunci vom putea evalua ceea ce trebuie să facem diferit.
 
Reporter: După o oarecare confuzie și o situație oarecum haotică la început, se pare că acum aveţi un plan. Care este starea actuală a Uniunii Europene?
 
Stella Kyriakides: După cum știți, Comisia Europeană are un plan și îl pune în aplicare de foarte mult timp. Aș dori, de asemenea, să vă reamintesc că, atunci când au existat probleme, de exemplu cu granițele interne, cu consecința că produse precum alimentele și medicamentele nu treceau, am stabilit rute prioritare. Suntem într-o continuă comunicare cu statele membre. Eu însămi vorbesc cu miniștrii Sănătății de mai multe ori pe săptămână pentru a putea rezolva problemele atunci când apar. Dar dacă îmi permit. Nu este vorba doar de capacitatea statelor membre de a acționa. Ci acest lucru implică şi colaborarea cu industria și, împreună cu comisarul european Thierry Breton, organizăm apeluri video săptămânale cu toate companiile farmaceutice din întreaga lume. Și ele sunt în măsură să ne spună cu ce probleme se confruntă. Apoi, noi putem interveni. Și este responsabilitatea noastră.
 
Reporter: Pretutindeni în Europa, medicii și asistentele muncesc zi şi noapte pentru a încerca să salveze vieți. Ce face Uniunea Europeană pentru ei?
 
Stella Kyriakides: Aveți absolută dreptate: pandemia Covid-19 a pus la grea încercare sistemele de sănătate şi, în aceste ultime săptămâni, am văzut multe exemple de solidaritate. Prin urmare, Comisia Europeană a publicat linii directoare pentru a facilita și coordona folosirea de către statele membre a mecanismelor de sănătate existente pentru a promova mobilitatea pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății acolo unde este nevoie.
 
Reporter: Astfel, sunteți în strânsă legătură cu toți specialiștii, cu toți experții. Când putem spera la un vaccin sau la un tratament pentru Covid-19?
 
Stella Kyriakides: Ca toată lumea, ca orice cetățean european, sper să îl avem cât mai curând posibil. Comisia Europeană a donat deja peste 140 de milioane de euro prin intermediul programului Horizon 2020 pentru a sprijini proiectele de găsire a unui vaccin în toată Europa. De asemenea, a acordat un împrumut de peste 80 de milioane de euro laboratorului CureVac, care lucrează la un vaccin. Iată mesajul meu pentru cetățeni: știm cât de greu le este să-și schimbe rutina zilnică, modul de viață, știm cum le-au fost afectate munca, finanțele, viața socială, cât de dificil este să ne ţinem ușile închise și străzile goale. Dar este important să respectăm măsurile pe care statele membre le-au pus pe bază de dovezi științifice, pentru a stopa propagarea pandemiei. Oprind această răspândire, uşurăm sistemele de sănătate şi vom putea reveni treptat la normal.
 
Reporter: Când viaţa va reveni la normal în Europa?
 
Stella Kyriakides: Viața în Europa va reveni treptat la normal. În calitate de Comisie Europeană, deja lucrăm la posibile strategii de ieșire din criză pentru a le recomanda statelor membre pe baza unor dovezi științifice. Președinta Ursula Von Der Leyen a înființat un comitet consultativ format din virusologi și epidemiologi europeni renumiți. Și cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, evaluăm ce recomandări le putem oferi statelor membre pentru a începe ridicarea măsurilor de izolare. Dar o vom face luând în considerare faptul că fiecare stat membru se confruntă cu o realitate diferită pe teren.
 
Reporter: Criza poate provoca daune colaterale cu privire la tratamentul altor boli. Deci care sunt prioritățile actuale în materie de îngrijiri?
 
Stella Kyriakides: Prioritățile actuale în materie de îngrijiri sunt, desigur, acelea de a face faţă acestei pandemii. Dar suntem foarte conștienți și am discutat despre acest lucru cu miniștrii Sănătății, că există și alți pacienți care se confruntă, de asemenea, cu probleme de sănătate și că trebuie ajutaţi. Este foarte important să lucrăm împreună. Cu toții avem responsabilitatea, ca cetățeni, de a încetini răspândirea virusului, de a calma presiunea asupra sistemelor de sănătate și astfel toți pacienții, nu doar cei cu Covid-19, să poată avea acces la cea mai bună îngrijire. Acesta trebuie să fie obiectivul nostru.
 
 
 
Traducerea: Rodezia Costea

Etichete Stella Kyriakidescomisarul european pentru SănătateUrsula Von Der Leyen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live