Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: legislaţie comună privind protecţia secretelor comerciale

Noua directivă urmăreşte să protejeze companiile şi să asigure buna funcţionare a Pieţei Interne.

UE: legislaţie comună privind protecţia secretelor comerciale

Articol de Laurenţiu Văduva, 29 Decembrie 2015, 09:44

Se concretizează, la nivelul Uniunii Europene, o legislaţie comună privind protecţia secretelor comerciale.

Noua directivă urmăreşte să protejeze companiile şi să asigure buna funcţionare a Pieţei Interne.

Secretul comercial este o informaţie pe care o companie o are şi pe care care o considerată confidenţială, pentru că îi oferă un avantaj faţă de concurenţă.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Să ne gândim la o companie care face investiţii importante în cercetare şi dezvoltare pentru a crea produse sau servicii de înaltă calitate şi la costuri moderate.

Acestea îi asigură o bună reputaţie şi competitivitate.

Este normal aşadar ca această firmă să dorească să îşi protejeze secretele. În anul 2013, Comisia Europeană a propus pentru prima dată o directivă care să alinieze legislaţiile naţionale privind încălcarea secretelor comerciale.

Luna aceasta, Preşedinţia Luxemburgheză a Consiliului European şi membri ai Comisiei pentru Piaţa Internă a Parlamentului European au ajuns la un acord preliminar asupra textului directivei propuse de Comisie.

După alte câteva zile, textul a obţinut şi sprijinul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului European - adică statele membre.

Ministrul luxemburghez al economiei, Etienne Schneider, remarca:

“În prezent, există o mare varietate de sisteme şi definiţii în statele membre în ceea ce priveşte tratamentul şi protecţia secretelor comerciale. Acest nou instrument va aduce claritate juridică şi condiţii echitabile de concurenţă pentru toate întreprinderile europene. De asemenea, el ca contribui la creşterea interesului acestora faţă de dezvoltarea activităţilor de cercetare şi inovare”.

Directiva stabileşte măsuri comune de combatere a dobândirii, utilizării şi divulgării ilegale a secretelor comerciale.

Nu vor fi însă încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale sau interesul public, cum ar fi siguranţa publică, protecţia consumatorilor, sănătatea, protecţia mediului sau mobilitatea forţei de muncă.

Noile măsuri garantează şi libertatea de expresie. Jurnaliştii îşi vor putea realiza în continuare anchetele fără noi limitări.

Deţinătorii de secrete comerciale vor putea cere în instanţă măsuri reparatorii în caz de daune în urma cazurilor de însuşire ilegală a datelor confidenţiale.

Pentru a deveni validă, această nouă directivă va trebui votată oficial în Parlamentul European anul următor.

Va urma publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi, la intrarea în vigoare, statele membre vor avea de maximum 2 ani pentru a integra noile dispoziţii în legislaţiile interne.