Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (CONTINUARE) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Florescu

21 Octombrie 2011
Vizualizari: 2297
Comentează add

Primii doi sateliţi ai Galileo, au fost trimişi pe orbită cu o rachetă Soiuz. Sistemul european de navigaţie, Galileo, va concura cu cel american şi cu cel rus.

UE lansează un sistem de navigaţie prin satelit

iulia-florescu

Lansarea sateliţilor. Foto: Reuters.

Uniunea Europeană a făcut vineri un pas important în încercarea de a avea propriul sistem inteligent de navigaţie prin satelit, prin lansarea pe orbită, la o altitudine de 23.000 de kilometri, a primilor doi sateliţi Galileo, de la baza din Kourou, Guiana Franceză, cu o rachetă Soiuz.

Iniţial, lansarea fusese programatã pentru joi, însă a fost amânată cu 24 de ore din cauza unor probleme de combustibil.

Aceşti doi sateliţi sunt primii dintr-o serie totală de 30 de sateliţi de care va beneficia sistemul Galileo. Programul trebuia să devină operaţional în totalitate până anul viitor, însă din cauza problemelor de finanţare şi a unor întârzieri tehnice data de finalizare a fost împinsă până în 2019.

Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană (circa 5 miliarde de euro pentru prima parte a constelaţiei de sateliţi) şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Navigaţie mai precisă pentru autovehicule

Comisia Europeană precizează că, din 2014, noua constelaţie de sateliţi va oferi posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătăţite începând cu o navigaţie mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare şi salvare, tranzacţii bancare mai
sigure, precum şi furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcţionare eficientă, de tehnologii de navigaţie prin satelit. Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde de euro pentru următorii 20 de ani.

Experţii care au conceput programul susţin că, în timp ce sistemele rivale american şi rus de navigaţie prin satelit sunt sub control militar, Galileo este în totalitate civil. În plus, ar urma să furnizeze o mai bună acoperire şi o precizie mai mare faţă de concurenţii săi, datorită unei constelaţii de sateliţi mai dense şi a unei orbite mai înalte.

În timp ce GPS dispune de 24 de sateliţi, situaţi la o altitudine de 20.200 de km, Galileo ar urma să alinieze 30 de sateliţi, la o altitudine de circa 23.600 de km. Datoritã acestui lucru, proiectul european promite să ofere o precizie de un metru, comparativ cu cea de 3-8 metri a sistemului american.


Etichete satelitiUEsistem de navigatieracheta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live