Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, interes strategic în întărirea relaţiilor cu țările ASEAN

Din punctul de vedere al schimburilor comerciale, Uniunea Europeană este acum al doilea mare partener al ASEAN şi de departe cea mai mare sursă de investiţii străine în regiune.

Articol de Laurenţiu Văduva, 08 August 2015, 10:44

Uniunea Europeană doreşte să-şi intensifice relaţiile cu ţările din sud-estul Asiei, o regiune cu un ritm de dezvoltare deosebit de rapid.

Este mesajul transmis în aceste zile de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, care a participat, la Kuala Lumpur, în Malaezia, la reuniunea ministerială anuală a ASEAN - Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei.

Fondată în 1967, Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei – pe scurt ASEAN - cuprinde 10 ţări: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Brunei Darussalam, Vietnamul, Laosul, Myanmarul şi Cambogia. Platformă multilaterală de dialog politic şi de securitate, Forumul Regional ASEAN are 27 de participanţi – inclusiv Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia şi China – şi se reuneşte la nivel ministerial o dată pe an.

În Comunicatul comun al Consiliului şi Parlamentului European din mai 2015 se arată că Uniunea Europeană are un interes strategic în întărirea relaţiilor cu statele regiunii.

Ţările ASEAN au rate înalte de dezvoltare economică şi o demografie foarte dinamică.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Împreună constituie deja a şaptea economie a lumii, iar în anul 2050 ar putea urca pe locul patru.

Din punctul de vedere al schimburilor comerciale, Uniunea Europeană este acum al doilea mare partener al ASEAN şi de departe cea mai mare sursă de investiţii străine în regiune. Cel puţin 10 milioane de oameni călătoresc anual între aceste două zone ale lumii.

„Nu vă uitaţi la Uniunea Europeană doar ca la un partener economic sau comercial, ci şi ca la unul de politică externă şi de securitate” – a spus şefa diplomaţiei europene în discursul ţinut la reuniunea ministerială ASEAN – Uniunea Europeană.

Federica Mogherini a arătat dealtfel că cele 28 de state membre ale Uniunii au fost de acord să continue agenda de cooperare cu statele ASEAN nu numai pe dimensiunea economică şi comercială, ci şi pe cea politică şi de securitate.

„De la creşterea economică la securitate, avem multe provocări comune şi putem să le facem faţă împreună” – a mai spus oficialul european.

Într-un interviu citat de Comisia Europeană, Federica Mogherini a arătat că, pentru perioada 2014-2020, Uniunea Europeană a dublat fondurile acordate statelor ASEAN, care au ajuns astfel la 170 milioane de euro. În luna septembrie, Bruxelles-ul va trimite un ambasador al Uniunii Europene pe lângă ASEAN.

Uniunea Europeană şi ASEAN îşi vor întări cooperarea în domeniul conectivităţii, adică pentru îndepărtarea obstacolelor comerciale – prin stabilirea unor legături regionale de transport şi prin promovarea schimburilor de studenţi.

Cele două părţi vor colabora în domenii precum securitate generală, securitate maritimă, diplomaţie preventivă, sprijin reciproc în caz de dezastre şi managementul crizelor – a mai spus Federica Mogherini.