Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE înăsprește regulile pentru combaterea evazioniștilor fiscali

Comisia Europeană a adoptat o propunere care vizează înăsprirea regulilor Uniunii privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.

 UE înăsprește regulile pentru combaterea evazioniștilor fiscali

Articol de Arina Petrovici, 07 Iulie 2016, 10:59

Înăsprirea regulilor Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului

Comisia Europeană a adoptat o propunere care vizează înăsprirea regulilor Uniunii privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.

Se doreşte şi un plus de transparenţă cu privuire la proprietarii reali ai companiilor şi ai fondurilor fiduciare.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor şi a finanţării terorismului reprezintă priorităti ale Cabinetului Juncker, iar această propunere a Comisiei este prima iniţiativă de aplicarea planului de acţiune din februarie 2016 pentru consolidarea combaterii finanţării terorismului şi se înscrie, totodată, într-o acţiune mai amplă prin care se urmăreşte sporirea transparenţei fiscale şi combaterea practicilor fiscale abuzive şi, nu în ultimul rând, este un răspuns la recentele dezvăluiri care au făcut obiectul scandalului "Panama Papers".

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a apreciat că propunerile vor ajuta autorităţile naţionale să identifice persoanele care îşi ascund averile în scopul comiterii de acţiuni criminale precum terorismul.

În acelaşi timp, a mai spus oficialul european, statele membre vor putea să obţină şi să facă schimb de informaţii esenţiale cu privire la adevăraţii proprietari ai companiilor sau ai fondurilor fiduciare, la persoanele care efectuează tranzacţii în monede virtuale şi la persoanele care utilizează carduri preplătite, iar publicarea acestor informaţii ar trebui să constituie un puternic factor de descurajare a potenţialilor evazionişti fiscali.

La rândul râu, Vera Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a subliniat că Executivul de la Bruxelles propune norme mai stricte în materie de transparenţă, pentru a elimina sursele de finanţare a terorismului şi pentru a intensifica lupta împotriva spălării de bani şi a evaziunii fiscale.

În luna mai 2015 a fost adoptat cel de-al patrulea pachet privind combaterea spălării banilor, care stabileşte standarde înalte la nivel preventiv, precum cerinţa ca statele membre să înfiinţeze registre naţionale de evidenţă a beneficiarilor reali ai companiilor şi ai unor fonduri fiduciare, iar ţările Uniunii Europene s-au angajat să aplice acest pachet chiar mai repede decât era programat iniţial, până la sfârşitul anului în curs.