Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Martie 2021
Vizualizari: 410
Comentează add

Măsura a fost luată pentru a putea aproviziona cu serul necesar toate cele 27 de state membre afectate de cel de-al treilea val al pandemiei.

UE înăsprește Mecanismul de control privind exportul vaccinurilor

radiojurnal

  Foto arhivă

Uniunea Europeană a decis să înăsprească Mecanismul de control instituit în privința exporturilor de doze de vaccin anti-COVID, produse în spațiul comunitar.
 
Măsura a fost luată pentru a putea aproviziona cu serul necesar toate cele 27 de state membre afectate de cel de-al treilea val al pandemiei. Vicepreședintele Comisiei,Valdis Dombrovskis, a afirmat că există în momentul de față anumite dezechilibre care trebuie rezolvate.
 
Valdis Dombrovskis: Europa a luat toate măsurile necesare pentru a acționa echitabil și responsabil, ținând cont de rolul ei global, încă de la începutul pandemiei. Uniunea este acum  cel mai mare exportator de vaccinuri din lume, este și cel mai mare contributor la inițiativa COVAX, să ajute țările cu venituri mici și medii. Nimeni altcineva nu face atâtea eforturi. Acum însă Uniunea se confruntă cu o situație epidemiologică îngrijorătoare. Cu toate acestea, continuă să exporte vaccinuri în țări unde criza nu este atât de puternică sau unde campania de imunizare este mai avansată decât în spațiul comunitar. Pentru a echilibra această balanță, președinta Comisiei a spus, încă de miercurea trecută, că este nevoie de reciprocitate și proporționalitate.
 
Realizator: Mecanismul de control asupra vaccinurilor a fost instituit din ianuarie și prevede că orice export realizat de un stat membru trebuie să primească undă verde din partea Bruxelles-ului.
 
De câteva săptămâni, între Executivul comunitar și compania anglo-suedeză AstraZeneca are loc o dispută legată de numărul mai mic de vaccinuri anti-COVID livrate de grup, decât cel la care s-a angajat prin contract.
 
(PH)
 

Etichete UEvaccinexportcontrol(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live