Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

5 August 2015
Vizualizari: 564
Comentează add

Uniunea Europeană a cerut, marți, Turciei ca reacţia împotriva terorismului 'să fie proporţională' şi să nu pună în pericol dialogul politic democratic.

UE, "foarte preocupată" de violențele dintre armata turcă și gherila kurdă UE, "foarte preocupată" de violențele dintre armata turcă și gherila kurdă - Conține audio

gabriela-tatarau

Uniunea Europeană s-a declarat, marți, 'foarte preocupată' de violenţele dintre armata turcă şi gherila kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care au un impact negativ asupra procesului de pace între kurzi şi turci.

În cursul unei întrevederi cu ministrul turc al Afacerilor Europene, Volkan Bozkir, comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a atenţionat că 'Uniunea Europeană admite faptul că Turcia are dreptul să prevină şi să reacţioneze la orice formă de terorism, care trebuie să fie condamnat fără ambiguitate.

Dar răspunsul trebuie să fie proporţional, ţintit şi să nu pună în niciun caz în pericol dialogul politic democratic în ţară.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Armistiţiul încheiat în 2013 între PKK şi Turcia a fost spulberat în urmă cu două săptămâni după un atentat comis la 20 iulie în sudul ţării şi atribuit Statului Islamic. Gherila kurdă a ripostat imediat împotriva forţelor de ordine turce, acuzate că nu protejează populaţia locală. De atunci, PKK îşi multiplică zilnic atacurile armate şi atentatele vizând forţele de ordine, mai ales în sud-est.

Într-o convorbire telefonică avută vineri cu Selahattin Demirtaş, liderul Partidului Democratic al Poporului, comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a subliniat faptul că toate părţile ar trebui să se re-angajeze în procesul de pace şi să lucreze la o soluţie politică largă şi cuprinzătoare.

Încetarea focului trebuie să fie reinstaurată cât mai repede în beneficiul tuturor cetăţenilor turci.

Uniunea Europeană recunoaşte, de asemenea, angajamentul autorităţilor turce de a intensifica lupta împotriva Statului Islamic şi cere Turciei să fie la înălţimea rolului important şi strategic pe care îl are în întreaga regiune, abţinându-se de la orice acţiune care ar destabiliza zona.

Comisarul european a amintit că Bruxelles-ul a promis un sprijin crescut Turciei, care adăposteşte două milioane de refugiaţi sirieni şi irakieni.

Turcia este oficial candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 2005, dar negocierile sunt blocate din cauza divergenţelor profunde pe unele teme cum ar fi drepturile omului sau sistemul judiciar.


Etichete Uniunea EuropeanaEuranet PlusfonduriComisia EuropeanaBruxellesJohannes HahnTurciastatul islamicrefugiatiSiriaIrakterorismviolentegherila kurdaPKKVolkan Bozkir

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live