Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

28 Februarie 2013
Vizualizari: 1545
Comentează add

Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu privind noile norme financiare în urma căruia bonusurile bancherilor vor fi limitate la salariul pe un an.

UE este de acord să limiteze bonusurile bancherilor

paul-poterasi

Foto: Arhivă Reuters.

Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu privind noile norme financiare, inclusiv asupra plafonării bonusurilor bancare, scrie BBC în ediţia electronică.

În acest acord, bonusurile vor fi plafonate la nivelul unui salariu pe un an, dar vor putea creşte la valoarea salariului pe doi ani în cazul în care acest lucru este aprobat în mod explicit de către acţionari.

La acest acord s-a ajuns miercuri seara.

Acordul trebuie să fie aprobat de către miniştrii din Uniunea Europeană, însă acest lucru este considerat o formalitate.

Marea Britanie, care găzduieşte cel mai mare centru privind serviciile financiare din Europa, s-a opus măsurilor de limitare a bonusurilor bancare.

Londra susţine că aceste norme vor alunga talentul şi vor plafona creşterea în sectorul financiar.

Bancheri de top şi comercianţii financiare pot câştiga bonusuri ce depăşesc de mai multe ori salariile lor de bază.

Însă aceste sume uriaşe au fost privite cu indignare de opinia publică în urma crizei financiare din sistemul bancar.

Acordul a venit după opt ore de discuţii intense la Bruxelles între membrii Parlamentului European, Comisiei Europene şi reprezentanţi ai blocului celor 27 de guverne.

"Încercarea de întoarcere la activitatea de bază"

"Pentru prima dată în istoria UE în urma reglementării pieţei financiare vom plafona bonusurile bancherilor.

"Esenţa este că, din 2014, băncile europene vor trebui să pună deoparte mai mulţi bani pentru a fi mai stabile şi să se concentreze pe activitatea lor de bază, şi anume finanţarea economiei reale, aceea a întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi asupra creari locuri de muncă", a declarat Othmar Karas, negociator-şef al Parlamentului European.

Dar Joe Rundle, şef de tranzacţionare de la ETX Capital, din Londra, a declarat că acordul privind reglementarea pieţei financiare ar avea efecte inverse.

"Vor creşte salarii fixe pentru a compensa. Afacerile care nu vor trebui să fie în interiorul Uniunii Europene vor pleca, iar când băncile vor investii în divizii viitoare o vor face în afara UE", a declarat pentru BBC Joe Rundle.

Acordul deschide calea pentru revizuirea normelor bancare, acord ce trebuia să fie iniţial să intre în vigoare luna trecută, dar care a fost amânat de grupul G20 pentru luna ianuarie 2014.


Etichete Uniunea Europeanăbonusbancherbancăsistem financiarcriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live