Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

25 August 2015
Vizualizari: 488
Comentează add

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini îi primeşte astăzi, la Bruxelles, pe premierul sârb şi pe cel kosovar – Alexander Vucici şi Isa Mustafa.

UE, eforturi de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo UE, eforturi de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo - Conține audio

laurentiu-vaduva

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini îi primeşte astăzi, la Bruxelles, pe premierul sârb şi pe cel kosovar – Alexander Vucici şi Isa Mustafa – în cadrul eforturilor Uniunii Europene de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo.

Întâlnirea tripartită de astăzi este a patra în acest format de la începutul anului şi are drept scop finalizarea cadrului de aplicare al acordurilor negociate până acum între Serbia şi Kosovo, cum sunt cele din domeniile energiei şi telecomunicaţiilor.

Pe agendă se mai află şi unele chestiuni sensibile , precum înfiinţarea Asociaţiei Municipalităţilor Sârbe din Kosovo şi normalizarea situaţiei din oraşul Kosovska Mitroviţa, unde sârbii ortodocşi resping încă accesul albanezilor musulmani în unele cartiere.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Deşi nu a fost specificată în comunicatele oficiale europene, pe agenda discuţiilor s-ar putea afla şi acutizarea problemei imigranţilor ilegali din Kosovo, care încearcă să ajungă în Europa de Vest prin Serbia şi Ungaria.

Statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi combaterea corupţiei sunt principalele recomandări din Raportul votat anul acesta Parlamentului European pe tema progreselor Kosovo. Uniunea Europeană a salutat recentul vot al Parlamentului kosovar în favoarea modificării constituției și a creării unui tribunal pentru crime de război.

Discuţiile dintre Belgrad şi Priştina sunt dificile şi au loc într-o atmosferă de intensă precauţie, în condiţiile în care Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, ca de altfel 5 ţări membre ale Uniunea Europeană: Spania, Slovacia, Ciprul, Grecia şi România.

Pe de altă parte, deşi nu constituie o precondiţie impusă de Bruxelles, normalizarea relaţiilor sârbo-kosovare ar sprijini mult procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană. Federica Mogherini declara în luna martie la Belgrad că deschiderea, anul acesta, a primelor capitole de negociere cu Serbia este o prioritate a Bruxelles-ului.

La 21 aprilie, preşedintele Consiliului European Donald Tusk specifica importanţa viitorului Serbiei în UE, dar şi a procesului de normalizare a relaţiilor sârbo-kosovare. Donald Tusk:

„Serbia trebuie să continue implementarea reformelor esenţiale, inclusiv consolidarea statului de drept şi progresul în procesul de normalizare”.

În ceea ce priveşte Kosovo, Comisia a propus anul acesta Parlamentului şi Consiliului European lansarea Acordului de Stabilizare şi Asociere, negociat din anul 2013 şi care ar conferi regiunii statutul de candidat la aderare.


Etichete Uniunea EuropeanaEuranet PlusfonduriComisia EuropeanaBruxellesFederica MogheriniSerbiaKosovo

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live