Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE dorește un acord în domeniul energiei cu SUA, "cât mai rapid"

Un acord care să permită Statelor Unite să exporte petrol și gaze naturale în Europa, "ar trebui încheiat rapid", a spus comisarul european pentru comerț, Karel de Gucht.

UE dorește un acord în domeniul energiei cu SUA, "cât mai rapid"
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 13 Septembrie 2014, 10:42

Uniunea Europeană își dorește să ajungă rapid la un acord cu Statele Unite în domeniul energiei, în baza căruia să fie permise exporturile americane de petrol și gaze naturale către spațiul comunitar.

Ideea unei astfel de înțelegeri în sectorul energiei a fost evocată de comisarul european pentru comerț, Karel de Gucht, în condițiile în care Uniunea Europeană și Statele Unite poartă de mai bine de un an negocieri pentru încheierea unui vast acord de liberschimb.

Numit oficial Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, acordul ar urma includă 50 la sutǎ din producţia industrialǎ mondială și să creeze cea mai mare zonă de comerț liber din lume.

Nu-mi pot imagina un asemenea Parteneriat fără o înțelegere în domeniul energiei, a afirmat Karel de Gucht, aflat zilele trecute în Statele Unite, înaintea unei noi runde de negocieri.

Audio: UE dorește un acord în domeniul energiei cu SUA, "cât mai rapid".

În opinia sa, un acord care să permită Statelor Unite să exporte petrol și gaze naturale în Europa, ar trebui încheiat rapid.

El a adus ca argumente situația geopolitică din Europa ( criza din Ucraina și relațiile tensionate cu Rusia ) și încercările Uniunii de a-și reduce dependența față de gazul rusesc.

Europa primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o rută importantă de tranzit.

De altfel, încă de la începutul crizei din Ucraina, Statele Unite au fost văzute ca o alternativă față de Rusia.

Exporturile de petrol și gaze naturale ale SUA, restricționate de lege

Potrivit unor surse, Bruxelles-ul a solicitat Washington-ului, din martie, în cadrul negocierilor referitoare la încheierea acordului de liber schimb, să permită exporturile de gaze naturale și petrol către Europa.

Ambasadorii Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei în Statele Unite au trimischiar o scrisoare către Congresul American în care au cerut crearea cadrului legal necesar.

Un act normativ american, vechi de aproape de patru decenii, restricționează însă exporturile de petrol și gaze naturale ale Statelor Unite.

Reuters notează că mulți politicieni americani nu sunt entuziaști în legătură cu perspectiva liberalizării exporturilor, iar din acest punct de vedere negocierile privind acordul de liber schimb s-ar putea complica.

Măsura ar scumpi gazele și petrolul în interiorul Statele Unite ( unde prețurile sunt de aproape trei ori mai mici decât în Europa ).

Industriile americane intens consumatoare de energie ar putea avea de suferit, iar pe politicieni o scumpire a petrolului i-ar putea costa voturi, mai notează Reuters.