Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

22 Iunie 2017
Vizualizari: 1444
Comentează add

Republicii Moldova i se cere să nu modifice sistemul electoral, Comisia de la Veneţia considerând ca fiind periculoase unele prevederi ale proiectului de modificare.

UE dă bani Chişinăului cu unele condiţionalităţi

victor-pogor

  Parlamentul Republicii Moldova          Foto: Arhivă.

Republica Moldova trebuie să respecte în totalitate avizul Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de modificare a sistemului electoral. Iar de acest lucru depinde şi acordarea asistenţei financiare de o sută de milioane de euro, după cum a declarat  comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă comună cu premierul moldovean, Pavel Filip, aflat la Bruxelles într-o vizită neanunţată.

Pe de altă parte, şeful guvernului de la Chişinău declară că se va ţine cont de majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi sugerează că proiectului de modificare a sistemului electoral va fi adoptat.

"Orice reformă electorală trebuie adaptată la contextul politic din Moldova", a declarat comisarul Johannes Hahn. Totodată, el a sugerat că de decizia autorităţilor pe marginea acestui subiect depinde şi acordarea celor o sută de milioane de euro, pentru că UE va evalua şi situaţia democraţiei şi a statului de drept, aceasta fiind una din condiţiile necesare pentru aprobarea asistenţei.

"Introducerea unui sistem electoral mixt este o modificare fundamentală care ar avea riscuri serioase la adresa democraţiei şi statului de drept, în contextul politic actual din Moldova. În cadrul asistenţei macrofinanciare acordată Republicii Moldova, UE va evalua în continuare situaţia democraţiei şi statului de drept, acestea fiind condiţii necesare pentru a se efectua plăţi în cadrul asistenţei macrofinanciare".

Republica Moldova va ţine cont de majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a declarat Pavel Filip, dar a sugerat că totuşi guvernarea este determinată să îl voteze şi în a doua lectură, în pofida faptului că această instituţie îl consideră inoportun. Pavel Filip declara că UE nu ar trebui să condiţioneze acordarea asistenţei financiare de acest proiect politic.

"Am asigurat partenerii europeni că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt minuţios studiate şi luate în consideraţie, în maximă măsură, în procesul de ajustare a legii cu privire la modificarea sistemului electoral. În discuţiile cu comisarul Hahn am reiterat poziţia noastră că procesele ce ţin strict de domeniul politic şi problemele ce vizează acordarea asistenţei UE trebuie tratate separat", sus'ine Pavel Filip.

Premierul Pavel Filip a început miercuri, 21 iunie, o vizită de două zile la Bruxelles, care a fost anunţată ad-hoc, după ce serviciul european de acţiune externă i-a solicitat Chişinăului să ţină cont de avizul Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă modificarea sistemului electoral şi consideră ca fiind periculoase unele prevederi ale proiectului.

Pavel Filip s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care i-a recomandat să fie luate în consideraţie toate recomandările Comisiei. În aceste zile, la Bruxelles se află şi conducerea Partidului Democrat, inclusiv liderul formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care au avut întrevederi cu liderii principalelor grupuri politice europene.

Mobilizarea conducerii Partidului Democrat demonstrează că formaţiunea este îngrijorată de avizul Comisiei de la Veneţia şi încearcă să îi convingă pe europeni în privinţa justiţiei acestui proiect, a comentat pentru Radio Chişinău observatorul politic Nicolae Negru.  

"Avizul Comisiei de la Veneţia cred că i-a neliniştit, i-a pus pe jar pe liderii Partidului Democrat, evident, pe dl Plahotniuc în primul rând, şi plecarea lor era că ei nu se împacă cu această situaţie şi doresc să lupte, să îi convingă pe cei de la Bruxelles că intenţiile lor sunt justificate", a spus Nicolae Negru.

La Bruxelles se află şi preşedinta PAS, Maia Sandu, care participă la summitul Partidului Popular European, grup politic care a criticat intenţia de modificare a sistemului electoral. Ea a declarat că va solicita sprijinul instituţiilor europene pentru a determina guvernarea de la Chişinău să renunţe la modificarea sistemului electoral existent.


Etichete Johannes HahnPavel Filip,Donald TuskVladimir PlahotniucAndrian Candu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live