Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: contract de sprijin financiar pentru masteranzi cu o bancă din Spania

Documentul va permite acordarea de împrumuturi în valoare de până la 30 de milioane de euro, garantate de Comisia Europeană prin intermediul programului său Erasmus+.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 12 Iunie 2015, 09:44

Primul contract de sprijin financiar pentru masteranzi va fi semnat de Uniunea Europeană cu o bancă din Spania.

Documentul va permite acordarea de împrumuturi în valoare de până la 30 de milioane de euro, garantate de Comisia Europeană prin intermediul programului său Erasmus+.

MicroBank va acorda astfel primele împrumuturi pentru absolvenții înscriși la studii de masterat în străinătate.

Primii beneficiari vor fi studenții din Spania care urmează studii de masterat într-una dintre cele 33 de țări incluse în programul Erasmus+, sau studenții din țările respective care pleacă la masterat în Spania.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus).

Comisarul european Tibor Navracsics a reiterat angajamentul Comisiei de a-i sprijinim pe tinerii europeni talentați care doresc să obțină o diplomă de masterat în străinătate.

“Aceste împrumuturi Erasmus+ pentru masterat le permit studenților din Europa să investească în propria educație și în propriul viitor, în condiții avantajoase” – a spus Navracsis, care a felicitat MicroBank pentru pionieratul său în cadrul sistemului.

Acest system de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat a fost lansat la începutul acestui an printr-o invitație de aderare adresată băncilor.

Vor fi deblocaţi peste 500 de milioane euro de la bugetul programului Erasmus+, sumă care va contribui la strângerea unui fond de împrumuturi de până la 3 miliarde de euro destinat tinerelor talente ale Europei. În total, sistemul va sprijini 200.000 de studenți.

Aceştia pot primi până la 12.000 euro pentru un masterat de un an și maximum 18.000 de euro pentru un masterat de doi ani. Condițiile sunt avantajoase: nu se solicită garanții din partea studenților sau a părinților și există opțiuni de rambursare cu întârziere a împrumuturilor.

De acum înainte, toți studenții care beneficiază de un grant, de o bursă sau de un împrumut Erasmus+ vor putea beneficia, de asemenea, de sprijin și de consiliere din partea noii Asociații a studenților și foștilor studenți Erasmus+ care va fi lansată la 12 iunie, cu ocazia unui eveniment organizat la Bruxelles. Noua asociație, care va reprezenta

peste 3 milioane de studenți Erasmus+ în perioada de până în 2020, va reuni patru asociații existente și rețelele lor.