Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, clauză de reciprocitate privind vizele cu SUA şi Canada

Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetăţenii din SUA şi Canada în cazul în care aceste state nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al Uniunii.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 13 Septembrie 2013, 09:33

Parlamentul European a votat joi pentru modificarea Regulamentului Uniunii Europene privind vizele, în încercarea de a determina Statele Unite şi Canada să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre, între care şi cei români.

Uniunea Europeană va putea reinstitui vizele pentru acele state terţe care menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii dintr-un stat comunitar.

Se vor exercita astfel presiuni asupra unor state precum SUA şi Canada, care încă mai cer vize cetăţenilor din unele ţări europene, deşi acestea au eliminat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani.

SUA continuă să impună vize de intrare pentru România, Bulgaria, Cipru şi Polonia, în timp Canada menţine acceaşi măsură pentru România, Bulgaria şi Republica Cehă.

Audio: Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată.

Pe de altă parte, Parlamentul European a votat şi pentru înăsprirea normelor de acordare a vizelor pentru cetăţenii proveniţi din ţări care furnizează o pondere semnificativă a imigranţilor în Uniune.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a precizat însă că această măsură nu este îndreptată împotriva vreunei ţări sau regiuni, ci se aplică în mod egal tuturor statelor terţe.

Pentru a intra în vigoare, aceste modificări ale Regulamentului privind vizele trebuie aprobate şi de miniştrii europeni de interne.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA şi Canada.

La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluţiei, statul în cauză poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru a cere declanşarea mecanismului. Comisia Europeană publică notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica vizele.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

La patru ani după intrarea în vigoare a Regulamentului, Comisia transmite Parlamentului European şi Consiliului un raport în care evaluează eficacitatea mecanismelor de reciprocitate şi suspendare.