Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE cere soluții pentru reducerea dependenţei de gazele importate

Uniunea Europeană caută soluţii de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 13 Martie 2014, 10:20

Subiectul, readus în actualitate de criza din Ucraina, urmează să se afle şi pe agenda summit-ului de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

Liderii Uniunii Europene se pregătesc să ceară, la summitul de săptămâna viitoare, eforturi mai mari pentru reducerea dependenţei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate în evidenţă îngrijorarea provocată de relaţiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina. Europa primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o rută importantă de tranzit.

Întreruperea în trecut a livrărilor de gaze, din cauza disputelor între Moscova şi Kiev pe tema preţurilor şi plăţilor, i-a motivat deja pe liderii europeni să caute surse alternative de energie, dar actuala criză din Crimeea a sporit interesul pentru diversificare.

Audio: UE cere soluții pentru reducerea dependenţei de gazele importate.

"Europa trebuie să îşi diversifice în continuare aprovizionarea cu energie, să continue să dezvolte sursele de energie regenerabilă şi alte surse autohtone, să coordoneze dezvoltarea infrastructurii de sprijin pentru această diversificare", potrivit documentului, obţinut de Reuters, care menţionează că referirea la dependenţa energetică nu exista într-o versiune a documentului care a circulat înainte de intrarea forţelor ruseşti în Crimeea.

Comisarul pe probleme de Climă, Connie Hedegaard, a declarat că situaţia din Ucraina scoate în evidenţă importanţa energiei regenerabile, în timp ce comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, pledează pentru finalizarea pieţei unice a energiei, pentru facilitarea livrării transfrontaliere a surplusului energetic.

O alternativă la Rusia ar fi Statele Unite. Potrivit unor surse, Uniunea Europeană solicită Statelor Unite, în cadrul negocierilor referitoare la încheierea unui acord comercial transatlantic, să permită importurile europene de gaze naturale lichefiate.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Washington, ambasadorii Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei în Statele Unite au trimis o scrisoare către Congresul American în care au cerut crearea cadrului legal necesar pentru ca aceste exporturi de gaze spre Europa să aibă loc.

La rândul ei, Casa Albă consideră că este puţin probabil ca Rusia să taie aprovizionarea cu gaze către ţările europene, având în vedere câştigurile pe care le are în prezent din această activitate.

Un purtător de cuvânt al instituţiei menţionează că şi dacă Statele Unite ar aproba mai multe licenţe de export, practic livrările de gaze ar putea fi făcute abia la sfârşitul lui 2015.