Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE caută soluţii pentru scăderea şomajului

Criza economică pune presiune pe Uniunea Europeană, care trebuie să găsească soluţii pentru o serie de probleme, printre care şi un şomaj îngrijorător.

EuranetPlus.

Articol de Adriana Leu, 13 August 2013, 17:16

Ziua internaţională a tineretului, marcată luni în întreaga lume, este umbrită de şomajul record şi de salariile foarte mici de care beneficiază forţa proaspătă de muncă.

Criza economică pune presiune pe Uniunea Europeană, care trebuie să găsească soluţii pentru o serie de probleme, printre care şi un şomaj îngrijorător.

Potrivit ultimelor date Eurostat, în prezent sunt aproximativ 5,6 milioane de tineri fără un loc de muncă.

Cifrele se refără la persoanele care au între 15 şi 24 de ani, de aici lipsind însă studenţii.

În ţări precum Grecia şi Spania situaţia este dramatică, mai bine de 50 la sută dintre tineri fiind şomeri.

Audio: Aproximativ 5,6 milioane de tineri nu au un loc de muncă.

În aceste condiţii, combaterea şomajului în rândul tinerilor a devenit o temă prioritară a organismelor europene.

La finele lunii iunie, şefii de stat şi de guvern au adoptat un pachet de măsuri menit să ducă la îmbunătăţirea sistemelor de intermediere şi perfecţionare profesională, să ofere tinerilor în decurs de patru luni fie un serviciu, fie un stagiu de practică, fie un loc la cursuri de perfecţionare.

Pentru finanţarea acestor măsuri au fost alocate şase miliarde de euro. Specialişti în resurse umane s-au declarat îngrijoraţi de amploarea pe care ar putea-o lua fenomenul migraţiei tinerilor în state din afara Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras atenţia, în deschiderea Consiliului European din iunie dedicat şomajului în rândul tinerilor, că este inacceptabil ca aceştia să plătească o criză pentru care nu sunt vinovaţi şi a cerut măsuri ferme pentru redresarea situaţiei.

Şomajul ridicat nu este însă cauzat de slaba pregătire a tinerilor, care urmează cursuri de perfecţionare, şi studiază la Universităţi apreciate în întreaga lume.

Unul dintre cele mai importante programe europene de studiu, Erasmus, a ajutat până acum 3 milioane de persoane să urmeze studii în străinătate, îmbunătăţindu-şi astfel capacitatea de inserţie profesională.

Comisarul european pentru educaţie Androulla Vassiliou a subliniat în repetate rânduri importanţa pregătirii profesionale de calitate, în special în perioade dificile din punct de vedere economic şi în condiţiile unei rate ridicate a şomajului, astfel că programul Erasmus beneficiază de fonduri de 14,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020, ceea ce înseamnă o finanţare cu 40% mai mare decât programele actuale de mobilitate în domeniul educaţiei şi formării.