Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

17 Septembrie 2018
Vizualizari: 331
Comentează add

UE ar trebui să se concentreze pe forţele de frontieră ale statelor membre, nu pe Frontex, declară premierii ceh şi slovac.

UE ar trebui să se concentreze pe forţele de frontieră ale statelor membre

radu-dobritoiu

Uniunea Europeană ar trebui mai degrabă să direcţioneze fonduri separat unor state membre pentru a le ajuta să-şi protejeze propriile frontiere împotriva migraţiei ilegale decât să acorde mai multă atenţie finanţării Frontex, Agenţia europeană comună pentru protecţia frontierelor, au declarat lunii şefii guvernelor ceh şi slovac, citaţi de Reuters.

Premierul ceh Andrej Babis şi cel slovac Peter Pellegrini şi-au exprimat astfel opinia despre propunerile Comisiei Europene, între care o suplimentare a efectivelor Frontex pentru consolidarea frontierelor externe ale blocului comunitar.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut aceste planuri săptămâna trecută.

Dar foste state comuniste din Europa de Est se opun politicii UE în materie de migraţie, pe care o consideră prea permisivă faţă de migranţi şi prea autoritară faţă de statele membre.

"Maltei, Italiei, Greciei, Spaniei trebuie să li se spună că vor primi mai mulţi bani. Fiecare dintre ele are propria Gardă de Coastă, ele nu au nevoie de niciun Frontex", a declarat premierul Andrej Babis într-o conferinţă de presă difuzată de televiziune după o sesiune comună a guvernului ceh cu cel slovac.

Prim-ministrul slovac Peter Pellegrini a fost de acord: "Nu este corect să ai o Gardă de Coastă italiană şi, paralel cu aceasta, să construieşti o mică armată sub drapelul Frontex", a spus el.

Anul acesta, sosirile de migranţi pe mare se ridică la aproximativ 70.000 de oameni, o cifră nu atât de mare faţă de afluxul masiv de migranţi înregistrat în 2015, care a copleşit statele UE, precipitând o creştere a popularităţii partidelor populiste, naţionaliste şi antiimigraţie.

Liderii UE vor aborda din nou problema migraţiei în cadrul summitului de la Salzburg, preconizat pentru 19-20 septembrie.
 


Etichete migratie UEfrontiere UESpatiul Schengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live