Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, ajutoare de urgenţă pentru Irak

Ajutoarele sunt destinate în special civililor afectaţi de criza din oraşul Mosul, unde armata irakiană duce lupte grele cu jihadiştii statului islamic.

UE, ajutoare de urgenţă pentru Irak

Articol de Laurenţiu Văduva, 13 Ianuarie 2017, 10:55

Un nou transport cu ajutoare de urgenţă pentru Irak este pregătit în aceste zile de autorităţile Uniunii Europene, împreună cu statele membre.

Ajutoarele sunt destinate în special civililor afectaţi de criza din oraşul Mosul, unde armata irakiană duce lupte grele cu jihadiştii Statului Islamic.

AUDIO: Europa la zi Euranet Plus.

Austria, Germania, Danemarca, Finlanda, Franţa, Suedia şi Norvegia au oferit deja 266 de tone de ajutoare pentru asistenţa civililor irakieni relocaţi din cauza operaţiunilor militare din Mosul.

Încă trei avioane cu echipamente de asistenţă de urgenţă din Austria şi Franţa au sosit în Irak, numărul zborurilor umanitare în această ţară facilitate şi co-finanţate de Comisie ajungând astfel la nouă.

"Prin operaţiunile umanitare ale Uniunii Europene în Irak au fost livrate acum materiale de care era urgentă nevoie, între care corturi, pături, generatoare, articole de igienă, 5 tone de medicamente şi echipamente medicale. Permiteţi-mi să mulţumesc tuturor ţărilor care şi-au oferit sprijinul prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Acest ajutor poate conta foarte mult pentru civilii blocaţi în Mosul şi alte locaţii afectate de conflict şi pentru cei care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi se confruntă acum cu condiţii extrem de grele. Este crucial să asigurăm protecţia tuturor civililor şi respectarea legislaţiei umanitare internaţionale în timpul luptelor şi după terminarea acestora" - a spus comisarul european pentru Ajutor Umanitar şi Gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Acum, priorităţile pentru cetăţenii irakieni sunt sprijinul pentru a face faţă iernii şi asistenţa anti-traumatică de urgenţă. Noi transporturi umanitare vor ajunge în zonele afectate în următoarele săptămâni.

Asistenţa materială completează efortul umanitar al Uniunii Europene în Irak, efort care s-a ridicat numai în anul 2016 la aproape 160 de milioane de euro.

În comunicatul Comisiei se aminteşte faptul că în luna decembrie 2016, un avion de transport cu aproape 40 de tone de ajutoare de urgenţă a aterizat în oraşul irakian Erbil, aceasta fiind prima din seria de operaţiuni umanitare organizate în comun de Comisia Europeană şi statele membre. Instituit în anul 2001, Mecanismul European de Protecţie Civilă include toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Norvegia, Serbia, Muntenegrul, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Turcia.

Mecanismul monitorizează în permanenţă situaţiile de urgenţă din întreaga lume şi coordonează acţiunile de răspuns ale ţărilor participante.