Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE a pus capăt unei investigaţii asupra exporturilor chineze

UE a pus capăt unei investigaţii asupra exporturilor chineze de echipamente utilizate în reţelele de telecomunicaţii mobile, după ce părţile au ajuns la un acord amiabil.

UE a pus capăt unei investigaţii asupra exporturilor chineze
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 21 Octombrie 2014, 07:53

China exportă anual în Uniunea Europeană echipamente de reţele de telecomunicatii în valoare de un miliard de euro.

Acordul amiabil convenit de Bruxelles şi Beijing înlătura ameninţarea unor sancţiuni împotriva producătorilor chinezi de echipamente Huawei şi ZTE, care erau acuzaţi că beneficiază de ajutoare de stat care le permit să îşi reducă preţurile şi să cucerească cote de piaţă în detrimentul rivalilor europeni Ericcson, Nokia, Siemens, Networks şi Alcatel-Lucent.

Uniunea Europeană şi China şi-au soluţionat diferendul în dosarul telecomunicaţiilor.

Investigaţia cu privire la echipamentele pentru reţelele de telefonie mobilă provenită din China va fi oprită - a precizat comisarul euroepan pentru comerţ, Karel De Gucht, citat de Reuters.

Audio: UE a pus capăt unei investigaţii asupra exporturilor chineze.

Acordul amiabil prevede înfiinţarea unui organism independent, care să monitorizeze cotele de piaţă ale companiilor chineze pe piaţa de echipamente de telecomunicaţii din Europa, precum şi pe cele ale companiilor europene pe piaţa din China.

De asemenea, Uniunea Europeană şi China au decis să introducă un tratament egal pentru companiile care licitează pentru proiectele de cercetare şi dezvoltare ce beneficiază de finanţare publică.

Soluţionarea acestei dispute marchează un nou pas în îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii.

În ultimul an, relaţiile bilaterale au fost afectate de o serie de dispute comerciale referitoare la o gamă largă de produse, începând de la oţel şi vin şi până la panouri solare.

Europa este cel mai important partener comercial al Chinei, iar pentru Uniunea Europeană, China este al doilea mare partener comercial, după Statele Unite.