Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE a generat în 2013 aproape un sfert din produsul intern brut mondial

Potrivit Eurostat, Uniunea Europeană generează aproape un sfert din produsul intern brut mondial – 23,7%.

UE a generat în 2013 aproape un sfert din produsul intern brut mondial

Articol de Gabriela Tătărău, 04 Septembrie 2015, 09:01

Uniunea Europeană a generat în 2013 aproape un sfert din produsul intern brut mondial, deşi doar 7 la sută din populaţia globului locuieşte în statele membre.

Aceasta este concluzia unui raport publicat joi de Biroul European de Statistică, Eurostat.

Unde se află Uniunea Europeană în raport cu alte economii majore ale lumii?

Aceasta este întrebarea la care răspunde ultima ediţie a publicaţiei EUROSTAT „Europa în lume”, lansată joi.

Analiza a fost efectuată pe baza datelor colectate pentru anul 2013.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Dominant la toţi inducatorii analizaţi – populaţie, economie şi suprafaţă – este G20 - grupul miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din 19 state şi Uniunea Europeană.

Acest grup generează 85% din produsul intern brut la nivel mondial, acoperă peste 60 la sută din suprafaţa planetei, iar 64 la sută din populaţia mondială locuieşte în aceste zone.

În statele membre ale Uniunii Europene locuia în 2013 puţin peste 7% din populaţia planetei.

Cei mai mulţi locuitori avea China – 19 la sută, urmată de India cu 17% din populaţia lumii.

Potrivit predicţiilor specialiştilor, până în anul 2060, populaţia Uniunii Europene va scădea ajungând la doar 5,3% din populaţia planetei.

Atunci, ţara cu cea mai mare populaţie din lume va fi India, cu 16,5 la sută, care va trece înaintea Chinei care va avea doar 13 procente din numărul de locuitori ai lumii.

Uniunea Europeană ocupa, în 2013, locul doi în lume la rata îmbătrânirii demografice – 27,6 la sută – fiind depăşită doar de Japonia, unde această rată era de 40 de procente.

Până în 2060, în statele membre ale Uniunii Europene, rata îmbătrânirii demografice se va dubla, iar la nivel mondial vor exista 7 bătrâni la 10 persoane cu vârsta de muncă.

Sub aspect economic, raportul precizează că Uniunea Europeană generează aproape un sfert din produsul intern brut mondial – 23,7%.

O pondere semnificativă mai deţin Statele Unite ale Americii – cu 22 la sută, urmată de China – cu 12 la sută şi Japonia cu 6,5 procente.

Eurostat mai arată şi că la nivelul Uniunii Europene 77% din populaţie foloseşte internetul, în timp ce Canada, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Australia depăşesc 80 de procente la acest indicator.