Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

27 Aprilie 2021
Vizualizari: 307
Comentează add

UE a dat în judecată compania AstraZeneca

-cristina-grecu

      Foto: Arhivă.

Uniunea Europeană a dat în judecată compania AstraZeneca pentru că nu și-a respectat livrările de vaccin anti-COVID. Decizia a fost luată prin acordul tuturor celor 27 de state membre, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
 
AstraZeneca susține că demersul nu are fundament, deoarece a respectat pe deplin contractul încheiat.
 
Primul contract cu compania britani-suedeză a fost încheiat la final de august și prevedea livrarea a 300 de milioane de doze de vaccin în perioada decembrie 2020-iunie 2021, urmând apoi să fie suplimentată comanda cu încă 100 de milioane de doze.
 
Ulterior, AstraZeneca a anunțat că nu își poate onora comenzile decât în proporție mult mai mică. După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor Uniunii Europene în primul trimestru la 30 de milioane, față de cele 120 de milioane promise prin contract, invocând probleme de randament al producției, AstraZeneca s-a angajat să facă toate eforturile rezonabile pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin în trimestru doi.
 
Însă, pe 12 martie a anunțat că va putea onora numai o treime din comandă. După ce a aflat că a fost dată în judecată, compania AstraZeneca a emis un comunicat în care susține că demersul nu are fundament, că a respectat pe deplin contractul încheiat cu Bruxellesul și că la sfârșitul lunii aprilie va livra blocului comunitar 50 de milioane de doze de vaccin.
 
Premierul Boris Johnson a reiterat sprijinul său pentru AstraZeneca, subliniind că este un partener solid al Regatului Unit și al lumii întregi. În pofida controverselor legată de apariția rară a unor cheaguri de sânge după vaccinare, serul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este cel mai răspândit în lume, fiind administrat în 75% din țările și teritoriile care vaccinează.
 

Etichete UEprocesvaccinOxford/AstraZeneca

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live