Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE a consumat în 2015 mai puțină energie decât în 1990

A crescut, în schimb, în aceeași perioadă, dependența de importurile de combustibili fosili.

UE a consumat în 2015 mai puțină energie decât în 1990

Articol de Mihaela Mihai, 23 Februarie 2017, 09:13

Uniunea Europeană a consumat în 2015 mai puțină energie decât în 1990, arată date ale statisticii comunitare.

A crescut, în schimb, în aceeași perioadă, dependența de importurile de combustibili fosili.

AUDIO: Europa la zi.

Scăderea consumului de energie în Uniunea Europeană din 2015 a fost de 2,5 la sută față de nivelul din 1990 și de 11,6 la sută față de 2006, potrivit Oficiului european de statistică, Eurostat.

Datele făcute publice la începutul săptămânii arată că în comparație cu 1990, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în Lituania, de 57 la sută. Urmează Letonia, România, Estonia și Bulgaria, cu proporții care variază între 45 și 33 la sută. În schimb, cea mai mare creștere a fost raportată în Cipru (41 la sută). Clasamentul este completat de Irlanda, Spania și Austria.
Informațiile culese de statistica europeană mai arată că Germania a rămas în 2015 principalul stat utilizator de energie, 19 la sută din consumul total de energie din Uniune. Franța deține 16 la sută din consum, iar Marea Britanie 12 procente.

Pe de altă parte, mai arată Eurostat, în 2015 a crescut dependența Uniunii Europene de importurile de combustibili fosili, adică de cărbuni, petrol sau gaze naturale. Dacă în 1990 se importa o singură tonă de combustibil la una produsă în plan intern, raportul a ajuns în urmă cu doi ani la trei tone aduse din afara spațiului comunitar la una produsă local.
Dintre toate statele Uniunii, Danemarca este țara cel mai puțin dependentă de importuri. Locuri fruntașe ocupă și Estonia, România și Polonia.

În schimb, Marea Britanie a înregisrat o creştere spectaculoasă a dependenţei de importuri, de la 2% în 1990 la 43% în 2015.

Reducerea dependenței de importurile de combustibili este inclusă și în strategia europeană de realizare a mult doritei Uniuni energetice. Anunțată chiar în 2015, strategia ar urma să permită statelor membre să-și pună în comun resursele, să combine infrastructura şi să aibă o putere mai mare de negociere în raport cu statele din afara spațiului comunitar.

Strategia se bucură pe sprijinul deplin al președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. El și-a anunțat încă de la preluarea mandatului dorința de reforma şi reorganiza politica energetică comunitară.

Marcată de crizele din anii trecuți dintre Rusia si Ucraina, care au dus la sistarea livrărilor de gaze, Uniunea Europeană și-a fixat drept obiectiv diversificarea furnizorilor si a traseelor de aprovizionare. Bruxelles-ul a propus, de altfel, trecerea de la o abordare națională la una regională în ceea ce privește elaborarea măsurilor de securitate a aprovizionării.