Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de 18 milioane de euro.

UE a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Februarie 2017, 10:25

Uniunea Europeană a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de 18 milioane de euro.

AUDIO: Europa la zi.

Banii europeni sunt destinaţi populaţiei afectată de conflictul din estul Ucrainei, a anunţat comisarul pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, într-un comunicat publicat la Bruxelles.

"Toţi civilii aflaţi în nevoie trebuie ajutaţi de ambele părţi ale liniei de contact. Noul nostru pachet de sprijin îi va ajuta pe partenerii noştri din domeniul umanitar să acopere nevoi urgente medicale de adăpost, apă şi hrană. Este crucial ca acest ajutor să ajungă la toate persoanele vulnerabile, rapid, în siguranţă şi imparţial. Doresc să transmit un mesaj poporului ucrainean: Nu sunteţi singuri" - a declarat comisarul european.

Potrivit estimărilor, aproximativ 2,8 milioane de ucraineni sunt refugiaţi şi au nevoie de ajutor umanitar n Ucraina şi în ţările vecine. Reluarea, în ultimele săptămâni, a confruntărilor dintre armata ucraineană şi rebelii pro ruşi în estul ţării, arată că acest conflict este departe de a se stinge.

Prin intermediul organziaţiilor umanitare acre acţionează în zonă, Uniunea Europeană a trimis ajutoare dintre cele mai diverse, de la apă potabilă până la combustibili, lumânări, lămpi portabile, pături, îmbrăcăminte groasă, materiale de construcţii, medicamente şi echipamente medicale.

Ajutoare europene au primit şi ucrainenii care s-au refugiat din calea luptelor în Rusia şi Belarus, prin intermediul Crucii Roşii din aceste ţări. Împreună cu fondurile oferite în mod direct de statele membre, Uniunea Europeană a acordat aproape 400 de milioane de euro în ajutoare umanitare şi de reconstrucţie pentru populaţia afectată de conflictul din Ucraina de la începutul lui 2014.

În afară de aceste ajutoare umanitare, Ucraina beneficiază de sprijin politic, economic şi financiar din partea Uniunii Europene, în baza Acordului de asociere încheiat acum trei ani între cele două părţi. În bugetul 2014 - 2020, 11 miliarde de euro sunt alocaţi Kievului pentru dezvoltare şi pentru apropierea de Uniune.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii pro ruşi, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu zece mii de morţi până acum. După ce în decembrie anul trecut a intrat în vigoare un acord de încetare a focului, confruntările din estul Ucrainei au fost reluate la sfârşitul lunii ianuarie.