Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

15 Septembrie 2015
Vizualizari: 323
Comentează add

Uniunea Europeană a înregistrat în 2012 peste 2 milioane şi jumătate de cazuri noi de cancer, mai mult de jumătate dintre aceestea în rândul bărbaţilor.

UE: 30 de ani de luptă împotriva cancerului UE: 30 de ani de luptă împotriva cancerului - Conține audio

mihaela-mihai

Uniunea Europeană marchează astăzi 30 de ani de luptă împotriva cancerului.

O ceremonie va avea loc la Luxemburg în prezenţa comisarului pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Uniunea Europeană a înregistrat în 2012 peste 2 milioane şi jumătate de cazuri noi de cancer, mai mult de jumătate dintre aceestea în rândul bărbaţilor.

În acelaşi an, 2012, peste 1 milion 200 de mii de oameni au murit de cancer în Uniunea Europeană.

Cancerul pulmonar, cu peste 300 de mii de decese, a fost cauza cea mai frecventă. Sunt date oficiale ale Eurostatului.

Statistica mai arată că rata de supraviețuiire a bolnavilor de cancer variază considerabil între ţările europene, în pofida îmbunătățirilor majore în diagnosticarea şi tratarea cancerului.

Audio: Agenda europeana.

Toate aceste informaţii sunt punct de plecare în dezbaterile care vor avea loc astăzi la Luxemburg, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.

Şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburghezi, membri ai Parlamentului European, specialişti în oncologie şi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Potrivit programului oficial, vor fi trecute în revistă măsurile luate pentru combaterea acestei maladii în cei 30 de ani de acţiune coordonată la nivel comunitar şi perspectivele pe termen lung.

Va fi prezent şi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului, din cadrul Organizaiei Mondiale a Sanatatii care va vorbi despre Noul cod european de luptă împotriva acestei maladii, lansat spre sfârşitul anului trecut în colaborare cu executivul comunitar.

Bazat pe cele mai bune dovezi stiintifice disponibile, noul Cod, ajuns la cea de-a patra ediţie, oferă 12 mijloace pentru adoptarea unor stiluri de viata mai sanatoase si incurajarea preventiei cancerului in Europa.

Codul European Impotriva Cancerului subliniază importanta evitarii tutunului, alcoolului si expunerii excesive la soare, în paralel cu beneficiile menţinerii unei greutăţi corporale sanatoase si a activităţii fizice. De asemenea, recomandă participarea la programe organizate de screening pentru cancerul de colon, de sân şi de col uterin.

Toate aceste recomandări sunt importante în condiţiile în care, spun specialiştii în domeniul oncologiei, creşterea şi imbătrânirea populaţiei vor face ca povara cancerului asupra sistemelor medicale din Europa să crească în anii şi deceniile care vor urma.


Etichete Uniunea EuropeanaEuranet PlusComisia Europeanalupta impotriva canceruluiVytenis AndriukaitisLuxemburg

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live