Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: 250 de milioane de euro pe an pentru finanţarea programelor şcolare

Acordarea acestui ajutor pentru aprovizionarea şcolilor cu produse agricole selectate urmăreşte promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a consumului de produse locale.

UE: 250 de milioane de euro pe an pentru finanţarea programelor şcolare

Articol de Gabriela Tătărău, 12 Aprilie 2016, 09:49

Uniunea Europeană va aloca 250 de milioane de euro pe an pentru finanţarea programelor şcolare pentru lapte, fructe și legume.

Decizia a fost luată, astăzi, de Consiliul European, care a adoptat un set de reguli unice după care vor funcţiona aceste programe de anul viitor.

Consiliul European a stabilit că noua schemă va beneficia, începând din august 2017, de 150 de milioane de euro anual pentru fructe şi legume şi de alte 100 de milioane de euro pentru produse lactate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Fondurile europene vor fi împărţite statelor membre pentru distribuirea acestor produse în şcoli.

Acordarea acestui ajutor financiar pentru aprovizionarea şcolilor cu produse agricole selectate urmăreşte promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a consumului de produse locale.

Una dintre noutăţile acestei noi scheme este creşterea preocupării pentru activităţi educaţionale în afara programei şcolare, cum sunt vizitele la ferme.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a subliniat că aceasta este o măsură împortantă care va aduce schimbări substanţiale în obiceiurile alimentare ale copiilor. În plus, este o ocazie deosebită de a întări legăturile dintre comunitatea fermierilor, copii, părinţi şi profesori.

Programul şcolar pentru lapte, fructe şi legume va fi flexibil, astfel încât statele membre să poată alege produsele în funcţie de obiceiurile de consum locale. Astfel, fiecare ţară sau regiune va decide pe plan local ce produs doreşte să distribuie în şcolile din zonă, fiind, desigur, prioritare alimentele proaspete şi sănătoase.

În prezent există două programe separate, unul pentru fructe şi legume şi altul pentru produse lactate.

Noile reguli, adoptate astăzi, de Consiliul European, vor uni aceste scheme într-una singură.

Experienţa de până acum a demonstrat că este foarte importantă continuarea şi întărirea unor astfel de programe, mai ales în contextul actual al scăderii acute a consumului de fructe şi legume proaspete şi de produse lactate, în special în rândul copiilor, şi a creşterii numărului de cazuri de obezitate infantilă.

Ungaria şi Olanda au votat împotriva adoptării noului set de reguli, iar Marea Britanie s-a abţinut.

Astfel de programe de distribuție a laptelui în școli au fost stabilite încă din 1977 și sunt în derulare în momentul de față în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.