Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: 110 milioane de euro pentru IMM-urile din Ucraina

Uniunea Europeană anunță deblocarea unei sume de 110 milioane de euro, de care să beneficieze, în special, întreprinderile mici și mijlocii din Ucraina.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 29 Aprilie 2015, 14:29

Ca parte a pachetului pe care Uniunea Europeană îl oferă ca sprijin Ucrainei, în valoare de 11 miliarde de euro, Comisia Europeană a adoptat o măsură specială destinată dezvoltării sectorului privat din această țară, de 70 de milioane de euro.

Potrivit Bruxelles-ului, măsura constituie un răspuns la nevoia urgentă de redresare și de dezvoltare economică a Ucrainei și va ajuta în special întreprinderile mici și mijlocii, în încercarea lor de a crea locuri de muncă și creștere economică.

Această măsură specială va fi dublată de un împrumut garantat de 40 de milioane de euro, care va ușura, la rândul său, accesul antreprenorilor ucraineni la finanțare.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn a subliniat că dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii joacă un rol crucial în crearea de oportunități de creștere economică și de locuri de muncă.

Sprijinind mediul de afaceri pentru investiții, asigurând servicii de dezvoltare a afacerilor la nivel regional și încercând eliminarea unor obstacole care stau în calea dezvoltării IMM-urilor, precum accesul la finanțare – a apreciat Johannes Hahn –, Uniunea Europeană contribuie la refacerea economică, în special, în zonele cele mai afectate de nevoia de a integra persoanele strămutate.

Din pachetul de 11 miliarde de euro, anunțat de Uniune în 2014, ca sprijin pentru Ucraina, 6 miliarde au fost deja mobilizate de către Comisia Europeană, Banca Europeană Internațională și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sub formă de granturi și de împrumuturi. Iar aceste 110 milioane deblocate astăzi în beneficiul IMM-urilor vor finanța acțiuni ale autorităților naționale, regionale și locale, de dezvoltare și punere în aplicare a unei serii de politici economice eficiente.

Una dintre componente va fi realizarea de Centre pentru Sprijinirea Afacerilor, care să acopere 15 regiuni, manageriate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Aceste Centre pentru Sprijinirea Afacerilor sunt gândite pentru a ajuta antreprenorii să facă față provocărilor, în special în zonele cele mai afectate de conflict.

Acțiunile finanțate sunt menite să faciliteze participarea Ucrainei la strategia Orizont 2020.