Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

25 Februarie 2014
Vizualizari: 856
Comentează add

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, spune că există un protocol mai vechi prin care UDMR ar putea primi două posturi de ministru în cazul în care PNL se retrage de la guvernare.

UDMR "ar putea fi cooptat la guvernare"

amalia-bojescu

Ilie Sârbu. Foto arhivă

UDMR ar putea fi cooptat într-un viitor guvern fără PNL.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a arătat că există un protocol mai vechi, prin care Uniunea ar putea primi două portofolii de ministru.

Discuţia va fi iniţiată, a arătat Ilie Sârbu, în funcţie de decizia de astăzi a Delegaţiei Permanente a PNL, care analizează o posibilă retragere din guvern.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Iohannis, cel pe care formaţiunea l-ar fi dorit ministru de interne şi vicepremier, un astfel de scenariu ar putea fi urmat de denunţarea protocolului USL, moment în care PNL ar trece în opoziţie.

Deşi arată că nu doreşte destrămarea USL, premierul Victor Ponta a declarat că pregăteşte un plan de rezervă.

Variante pentru o majoritate confortabilă

Cele trei partide care formează Uniunea Social Democrată caută, în acest moment, parteneri pentru obţinerea unei majorităţi parlamentare confortabile pentru susţinerea unui nou executiv, în cazul în care PNL decide astăzi ieşierea de la guvernare.

Cooptarea UDMR la guvernare a fost din nou adusă în discuţie şi asta în baza acordului pe care Uniunea l-a semnat cu liderii USL, în 2012, înainte de alegerile parlamentare.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, spune că protocolul este încă valabil şi el presupune participarea UDMR la guvernare cu două ministere.

"Dacă UDMR-ul doreşte să schimbe, dacă vin cu alte propuneri, astea se vor negocia atunci, echipa noastră de negociere cu echipa lor vom discuta.

"Până nu se ia o decizie clară, fermă din partea PNL-ului, nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturile", spune Ilie Sârbu.

UDMR: "Nu am primit nicio invitaţie"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că nu a primit nicio invitaţie din partea PSD pentru a negocia intrarea la guvernare. În opinia sa, acordul de colaborare dintre PSD, PNL şi UDMR nu mai este de actualitate.

"Ceea ce am semnat noi, în 2012, am semnat în trei: Victor Ponta, Crin Antonescu, şi cu mine. Asta înseamnă că acel protocol nu mai este valabil din decembrie 2012, când preşedintele Antonescu nu a dorit să mergem, în acele condiţii, mai departe.

"Principiile pot fi reluate, pot fi iarăşi introduse în discuţii, dar este prea devreme să discutăm despre aşa ceva până când, formal, oficial, instituţional, există USL-ul", spune Kelemen Hunor.

Conducerea UDMR ar putea lua o decizie în privinţa intrării sau nu la guvernare la sfârşitul acestei săptămâni, când este programată o întâlnire a Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

Între timp, premierul Victor Ponta a avut astăzi discuţii la guvern cu liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, şi cu preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, pe marginea unei noi structuri guvernamentale.


Etichete Ruperea USLPNLPSDUSLUSDUDMRcrizăKlaus IohannisVictor PontaIlie SârbuKelemen HunorCrin Antonescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live