Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

28 Octombrie 2012
Vizualizari: 1076
Comentează add

Scrutinul este considerat de Occident un test pentru democraţia ucraineană în contextul crizei politice generate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoşenko.

Ucrainienii îşi aleg cei 450 de parlamentari

alexandru-beleavski

Alegeri în Ucraina. Foto: Arhivă Reuters.

Ucraina îşi alege astăzi parlamentul. Peste 3.700 de observatori străini vor urmări desfăşurarea scrutinului, considerat de Occident un test pentru democraţia ucraineană.

Relaţiile Kievului cu Vestul s-au deteriorat după condamnarea, anul trecut, la şapte ani de închisoare, a principalui lider al opoziţie, fostul premier Iulia Timoşenko.

Această condamnare nu i-a permis să candideze pentru un post de deputat. Partidul aflat la putere porneşte ca favorit, iar alegerile legislative de astăzi s-ar putea încheia cu pătrunderea în Rada de la Kiev, pentru prima dată, a formaţiunii politice conduse de celebrul boxer Vitali Klitschko.  

Ucrainenii merg astăzi la urne, pentru a-i desemna pe cei 450 de deputaţi ai parlamentului unicameral, Rada Supremă, ales pe cinci ani, din care jumătate pe liste de partid, iar jumătate în cadrul circumscripţiilor uninominale.

Favorit este considerat Partidul Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, cu premierul Mikola Azarov în fruntea listei.

Disputa pentru locul 2 se va da între formaţiunea Opoziţia Unită Batkivschina (Patria), formată din partidul ex-premierului Iulia Timoşenko şi aliaţii acesteia, şi Udar (Lovitura) a celebrului campion de box Vitali Klitschko.

Partidul Comunist, un aliat al Partidului Regiunilor, este cotat cu şansa a patra. La limita pragului electoral se află partidul naţionalist Svoboda şi partidul "Ucraina Înainte" al Nataliei Korolevska.

În opinia comentatorilor, marea miză a alegerilor este recunoaşterea lor de către Occident. Guvernul ucrainean a declarat că a luat toate măsurile pentru a asigura un scrutin corespunzător criteriilor democratice internaţionale, inclusiv prin instalarea de camere web în secţiile de vot.

Cu toate acestea, şefii diplomaţiilor americană şi europeană şi-au manifestat deja îngrijorarea faţă de continuarea detenţiei Iuliei Timoşenko şi folosirea de către Partidul Regiunilor a resurselor administrative în scop electoral.


Etichete UcrainaalegeriparlamentViktor IanukoviciIulia TimoşenkoMikola Azarov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live