Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

21 Iulie 2019
Vizualizari: 214
Comentează add

Ucrainenii votează astăzi pentru alegerea unui nou parlament, scrutin în care favorit, conform sondajelor, este partidul "Servitorul Poporului", formaţiunea președintelui Zelenski.

Ucrainenii votează pentru alegerea unui nou parlament

sergiu-stet

Rada Supremă - Parlamentul de la Kiev.             Foto: Sergiu Şteţ.

Ucrainenii votează astăzi pentru alegerea unui nou parlament, scrutin în care favorit, conform sondajelor, este partidul "Servitorul Poporului", formaţiunea înfiinţată de preşedintele Volodimir Zelenski.

Sunt alegeri anticipate, după ce actualul şef al statului a dizolvat legislativul, ales în 2014, fără să aştepte scrutinul care urma să aibă loc, în mod normal, în octombrie. 

Ucrainenii au arătat clar că s-au săturat de starea de fapt din ultimii ani, la alegerile prezidențiale care au avut loc în luna aprilie. Spre surpriza tuturor, actorul Volodimir Zelenski l-a învins pe președintele în funcție, Petro Poroșenko.

Singura tangență cu politica a lui Volodimir Zelenski până anul acesta era rolul de președinte al Ucrainei, pe care actorul îl juca în serialul tv intitulat "Servitorul poporului" sau "În slujba poporului". În discursul inaugural de președinte, Volodimir Zelenski a anunțat că va convoca alegeri anticipate. 

Ultimul sondaj de opinie, realizat la începutul acestei săptămâni, dă un scor de aproximativ 50% pentru partidul "Servitorul Poporului". George Lupașcu Prună este consultant pentru transformări organizaționale și locuiește de șapte ani la Kiev:

George Lupaşcu Prună: Sunt convins că o să ia majoritatea. Nu știu dacă o să ia peste 50% sau doar 40%, dar cu măsurile pe care le-a luat în perioada asta, cel puțin pe mine, personal, mă face să cred că vor lua mult.

Pe locul doi ar urma să se plaseze platforma opoziției 'Pentru viaţă', singura formațiune politică cu atitudine pro Rusia și care se opune fățiș aderării Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană.


Etichete ucrainaalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live