Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

19 Iulie 2019
Vizualizari: 663
Comentează add

Declaraţiile din ultimele zile de campanie electorală anunţă o reducere a numărului de ministere în viitorul guvern, de la 19 - câte sunt acum - la 12.

Ucrainenii votează duminică pentru a aduce un spirit nou în Rada Supremă Ucrainenii votează duminică pentru a aduce un spirit nou în Rada Supremă  - Conține audio Ucrainenii votează duminică pentru a aduce un spirit nou în Rada Supremă  - Conține video

sergiu-stet

Rada Supremă - Parlamentul de la Kiev.             Foto: Sergiu Şteţ.

Ucrainenii sunt chemaţi la urne duminică pentru a alege un nou Parlament. Sistemul de vot este mixt: jumătate dintre cei 450 de parlamentari sunt aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi sunt aleşi în circumscripţii uninominale într-un singur tur.

Mai precis candidatul care obţine cele mai multe voturi devine parlamentar indiferent de numărul voturilor. E acelaşi sistem de vot ca cel prin care au fost aleşi primarii în România. Sondajele de opinie dau ca mare câştigător partidul "Servitorul Poporului" sau "În Slujba Poporului", un partid nou condus de preşedintele Volodimir Zelenski, actorul care a câştigat surprinzător şi zdrobitor alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Ucrainenii au arătat clar că s-au săturat de starea de fapt din ultimii ani la alegerile prezidenţiale care au avut loc în luna aprilie. Spre surpriza tuturor, actorul Volodimir Zelenski l-a învins pe preşedintele în funcţie, Petro Poroşenko.

Singura tangenţă cu politica a lui Volodimir Zelenski, până anul acesta, era rolul de preşedinte al Ucrainei pe care actorul îl juca într-un serial TV intitulat “Servitorul poporului” sau “În slujba poporului”.

Chiar în discursul inaugural de preşedinte, Volodimir Zelenski a anunţat că convoacă alegeri anticipate.

Ultimul sondaj de opinie realizat la începutul acestei săptămâni dă un scor de aproximativ 50% pentru partidul “Servitorul Poporului”.

Consultantul George Lupaşcu-Prună.           Foto: Sergiu Şteţ.

George Lupaşcu-Prună este consultant pentru transformările organizaţionale şi locuieşte de 7 ani la Kiev şi consideră că alegerile de dumincă vor confirma faptul că Ucraina se îndreaptă spre Europa.

Pe locul 2 ar urma să se plaseze “Platforma Opoziţiei – Pentru Viaţă” singura formaţiune politică cu o atitudine pro-Rusia şi care se opune făţiş aderării Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană.  Platforma opoziţiei-Pentru Viaţă ar urma să obţină 10-12 la sută din voturi, estimează ambasadorul Ucrainei la Bucurşti, Oleksandr Bankov.

E.S. Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.                 Foto: Sergiu Şteţ

Exceptând eventualele surprize, alte trei partide ar urma să depăşească pragul electoral de 5%. Partidul “Solidaritatea Europeană” condus de fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, (preferat de aproape 8% dintre alegători); partidul “Batkivshchyna” al fostului premier Iulia Timoşenko cu aproximativ 7% şi un alt partid nou înfiinţat intitulat “Vocea” şi care se bucură de susţinerea a aproximativ 6 la sută din electorat. Noul partid  “Vocea-Holos” e condus de un foarte popular cântăreţ în Ucraina, Sviatoslav Vakarciuk, solistul trupei Okean Elezî. Îl vedeţi aici în piesa "Bez tebe/Fără tine".

Orientarea pro-europeană şi pro NATO a viitorului parlament nu este o surpriză. Aproape 60 la sută dintre ucraineni susţin o eventuală aderare a ţării la Uniunea Europeană. Mai mult, întrebaţi dacă ar vrea ca Ucraina să devină membră a alianţei militare NATO,  62% dintre ucraineni răspund “DA”. În urmă cu doar 7 ani, aderarea la NATO era susţinută de doar 15 la sută din populaţie.

Declaraţiile din ultimele zile de campanie electorală anunţă o reducere a numărului de ministere în viitorul guvern, de la 19 - câte sunt acum - la 12, însă numărul va depinde şi de cum va arată viitoarea coaliţie guvernamentală. 

De asemenea, în campania electorală preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că va propune o Lege a lustraţiei care i-ar afecta pe toţi cei care au ocupat funcţii importante în ultimii 5 ani.


Etichete Volodimir ZelenskiPetro PoroşenkoOleksandr BankovKievKyivUcrainaGeorge Lupaşcu-PrunăIulia TimoşenkoSviatoslav Vakarciukalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live