Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Geta Negrişanu, Tulcea

7 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1296
Comentează add

Ucrainenii din Tulcea serbează Crăciunul după calendarul iulian cu obiceiuri aduse de cazaci.

Ucrainenii sărbătoresc Ruzdvo Ucrainenii sărbătoresc Ruzdvo  - Conține audio

geta-negrisanu-tulcea

Ucrainenii din judeţul Tulcea serbează Crăciunul după calendarul iulian, acceptat în 1923 la Sinodul de la Istanbul şi păstrează anumite cutume, obiceiuri aduse de cazaci pe la 1670, când au înfiinţat Sicia Zaporojana.

 

Sărbătoarea, numită adeseori Ruzdvo, este plină de semnificaţii. Este o sărbătoare a împăcării, a iertării, a bucuriei şi a familiei reunite. Oamenii trimit  copii cu "Vecera", cu colaci legaţi în ştergare şi cu urări de sănătate şi de prosperitate. În noaptea de Ajun, femeile gătesc numai mâncare de post, 12 feluri, din care servesc membrii familiei şi, mai târziu, morţii familiei, pentru că mâncarea rămâne pe masă toată noaptea.

 

Există credinţa că în noaptea de Ajun se deschide Cerul şi toţi cei plecaţi coboară să se înfrupte din bucatele rămase pe masă. De Crăciun, masă este foarte frumos decorată şi încărcată de bunătăţi: holodet(răcitură), haluptii (sarmale), friptură la cuptor, chirosti şi tot felul de prăjituri.

 

Dar nu lipseşte "virtutea spicincuie", adică plăcintă cu ficat. Oamenii se roagă pentru sănătate în faţa icoanei sub care pun o mână de fân şi doi colaci pentru Naşterea Mântuitorului, mulţumesc pentru daruri, se aşează la masă şi petrec până noaptea târziu.

 

Ascultaţi un reportaj realizat de Geta Negrişanu.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live